Стотици християни изпълват от сутринта Бачковския манастир, за да се докоснат до чудотворната икона на Света Богородица. По пътя за светата обител се е образувала опашка, а автомобилите буквално пъплят до там, предаде репортер на TrafficNews.

Поводът е големият празник Рождеството на пресвета Богородица. Той е популярен и като Малка Богородица и е един от петте в Богородичния празничен цикъл, включващ още Успение Богородично (Голяма Богородица), Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен.   

От векове за иконата "Света Богородица" в Бачковския манастир се говори, че е спасила мнозина вярващи. Силата й е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

Легендата за Бачковската Богородица разкава още, че тя е една от 20-те икони в света, за които самата Пресвета дева е позирала на живо. Според някои исторически източници ликът на Божията майка в скътаната в Родопите обител, е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. В манастира е донесена от странстващите иверийски монаси Окрамир и Атанасий. Днес обкованата в сребърна ризница Богородица с Младенеца е най-ценната реликва на манастира.

Поверието гласи, че оставена при олтара на манастирската църква, една нощ тя се преместила сама до входа, а явилата се в съня на един от монасите Богородица казала, че така ще вижда по-ясно кои посетители на храма влизат с чисти сърца.

И така вече няколко столетия изображението на Пресветата Дева от Бачково е обърната към църковните двери. Миряните, които идват да й се поклонят, вярват, че тя ще сбъдне молитвите на всеки, който я докосне. Затова те палят свещи и молат за здраве, любов в семейството и късмет, а бездетните вярват, че Света Богородица ще ги дари с бебе.

Празнуваме Малка БогородицаБожията майка е почитана като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата