Българската православна църква отбелязва днес Рождеството на пресвета Богородица. Божията майка е почитана като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Празникът е популярен като Малка Богородица и е един от петте в Богородичния празничен цикъл, включващ още Успение Богородично (Голяма Богородица), Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен. Празнични литургии предстоят в цялата страна. В храм "Успение Богородично" в Пещера ще бъде отслужена Архиерейска света литургия, огравена от Пловдивския митрополит Николай.

Библейската легенда разказва, че родителите на Светата дева - Йоаким и Анна, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Йоаким бил от царски род - рода на Давид, а Анна - от свещеническия род на Аарон. Бог чул горещите им молби за дете и чрез Архангел Гавриил възвестил, че ще им се роди дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Според народната традиция денят се празнува предимно от жените - за да са здрави и да раждат леко. Сутринта се замесва Богородичен хляб, от който се раздава на всеки от семейството и едно парче се оставя за къщата. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците.