Пловдивският театър закри сезона по подобаващ начин – със спектакъла „Одисей“. Пет месеца след премиерата представлението се радва на изключителен интерес на публиката, а в съботната вечер в салона бе пълно с актьори и телевизионери, пристигнали под тепетата специално, за да се насладят на изключителното представление.

Сред гостите в залата бяха оперната прима Ина Кънчева, която чрез фондацията си прави необикновени неща в книгоиздаването и музикалната реализация на книгите, Бойко Василев от БНТ, Аделина Радева от Нова телевизия, режисьорът Борис Радев, продуцентът в БНТ Йоана Левиева, актьорът Мариян Бачев, Ева Волицер, професор в Нов български университет и водещ на актьорски курс в школата на Лий Страсбърг,  Панчо Денев от БТА, преводачът Николай Гочев, преподавателят по антична философия Димка Гочева, екипът на Love Theater.

За кратко време „Одисей“ се превърна в явление на българската сцена – от една страна заради отличната работа на целия екип и от друга - заради огромния интерес на публиката. Месеци преди обявените дати билети за представлението нямаше, очакванията са на 28 септември, когато „Одисей“ ще открие новия сезон на Драмата, отново да има опашки пред касите.

От театъра могат да бъдат доволни, защото зад спектакъла стоят гигантските усилия на стотици артисти, технически и постановъчен екипи. Пет години след раждането на идеята и пет месеца след премиерата,  „Одисей“ е пример за това как може да се работи с мащаб. Всичко започна с уъркшопове с университетски преподаватели, музиканти, познавачи на античната култура. После актьорите започнаха репетиции.  Последва премиера, а преди седмица на пазара се появи и двуезично издание с драматургичния текст на Александър Секулов. В залата също се случват сериозни нововъведения – англоезичната публика може да се наслади на представлението със симултантен превод.

Мечтите и амбициите на екипа на Драмата не спират дотук – те вече активно работят по следващата си цел – „Одисей“ да се впусне в едно достойно и напълно заслужено пътуване към европейската театрална сцена.

Без съмнение това е едно от най-мащабните и красиви постижения в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и фондацията организатор на събитието трябва да положи усилия „Одисей“ да бъде представен извън границите на България.

 

ЕТО КАКВИ БЯХА РЕАКЦИИТЕ НА ТЕАТРАЛИ И ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ В СЪБОТНАТА ВЕЧЕР:

„Фантастичен спектакъл "Одисей" на Диана Добрева!“, написа театралният режисьор Борис Радев.

„Изключително естетски спектакъл! Впечатляващи режисьорски и сценографски решения! Прекрасни костюми! Зашеметяващ видеодизайн ! Най важното -страхотно слово на актьорите, което рядко виждам в българския театър! Умен и поетичен текст на Александър Секулов! Хореографските решения -възхитителни! Богове, Пенелопи, Цирцея, Самият Одисей, мъжете и всички ...Много добри! И невероятна организация на сценичните решения! Браво! Висок театрален критерий налага този спектакъл! И накрая, половината театрален салон беше със софийски гости!“, отбеляза и Ева Волицер, професор по актьорско майсторство в Нов български университет.

„Щастлива съм безкрайно, че се върна усещането за празник, което имах като дете на всяка премиера на пловдивския театър. Поздравления за мащаба, за визуалната концепция, за прекрасния, поетичен, разтърсващ текст, написан от Александър Секулов. Браво! Надявам се искрено спектакълът да живее, тук и на други места!“ - Йоана Левиева – Сойер, журналист от БНТ

„Най-после и нашият екип успя да се "докосне" до "ОДИСЕЙ"... или по-скоро тази вечер Той докосна нашите души, сърце, ум.. Благодарим ти, Диана Добрева! Благодарим на Драматичен театър-Пловдив Поздравления и за целия екип! Този спектакъл определено заслужава да покори много, многоо..европейски сцени! Желаем ви попътен вятър в безкрайното театрално море!“ - Екип на сайта Love theater

„Изданието на „Одисей“ е чудесно! Чета го с огромно ,удоволствие, след като преди два месеца със затаен дъх глудах представлението. Както писах и тогава, с "Одисей" Пловдив наистина стана Европейска столица на културата.“ – Емилия Константинова, галерист