Докато НОЩ/Пловдив 2019 тече с пълна сила, платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ отправя нови предизвикателства към хилядите посетители на емблематичното събитие в града, за да им напомни да не оставят боклук след себе си.

По време на фестивалните дни и нощи, посетителите могат да се снимат с триметровата арт инсталация на пловдивските артисти с псевдоними Flash и Mira Rama на площад „Стефан Стамболов“. Но само, ако обещаят, че ще изхвърлят за рециклиране опаковките от храни и напитки, които използват по време на НОЩ-та. Композицията, наречена „7 грама“, е създадена изцяло от отпадъци, подбрани от двете художнички от пунктове за вторични суровини в Пловдив. Вдъхновението за инсталацията идва от факта, че годишно човек поглъща 7 грама пластмаса. „Време е да се задействаме и да спрем замърсяването“ – казват те. „Рециклирането на пластмасовите опаковки е добра първа стъпка към това“.

Освен, че са осигурили контейнери за разделно събиране на отпадъци по протежение на цялата Главна улица в Пловдив, активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ са измислили и друг забавен начин да събират пластмасовите отпадъци. Пред Детмаг те са инсталирали причудлива инсталация, която приканва посетителите да се включат в допитване с въпроса „Рециклираш ли?“. Уловката е, че в допитването може да се участва само с празни пластмасови бутилки, които се пускат в един от двата контейнера с отговор „ДА“ или „НЕ“.

„Дори и някой да не е рециклирал до сега, все пак пуска бутилката си в тръбата с отговор „Не“ и ето, че бутилката ще отиде за рециклиране. Надяваме се, че така повече хора ще се замислят къде и как изхвърлят опаковките от храни и напитки. Това са ресурси, които могат сравнително лесно да бъдат оползотворени, вместо да пълнят сметищата с битови отпадъци“ – казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ канят посетителите на НОЩ/Пловдив да се включат и в техните забавни игри в техния кът _Място #БезОтпадъци на пл. „Стефан Стамболов“.