Месец преди големия си концерт „Завръщане” в Пловдив на Античния театър оперната ни прима Соня Йончева ще блести в едно от най-мащабните събития в класическата музика – концерта в подножието на Айфеловата кула в Париж. Събитието е на 14 юли и се излъчва по най-големите френски тв канали. Миналата година 3 милиона зрители проследиха Le Concert de Paris чрез излъчването по телевизиите. Събитието се провежда за осма поредна година с участието на Националния оркестър на Франция с диригент Юн Сун Ким  и хора на радио France с диригент Мартина Батич. 

Заедно със Соня на сцената ще излязат сопраното Фатма Саид, баритонът Людовик Тезие,  тенорът Бенджамин Бернхайм. Солисти на оркестъра ще бъдат виолончелистката Сол Габета, цигуларката Елизабет Батиашвили, тромпетистката  Люсиен Ренодин Вари и пианистката Хатия Буниатишвили. 

Любопитното е, че за по-голяма част от артистите това ще е първа среща с публиката от март месец насам, когато пандемията с коронавирус блокира света. 

След изявата си в Париж талантливата пловдивчанка ще има голям концерт на Арена ди Верона в компанията на Пласидо Доминго като диритент и на тенора Виторио Григоло. 

На 25 август на Античния театър пък е дългоочакваната среща на Йончева с пловдивската публика.  В програмата си тя е подбрала арии и дуети от творби на Верди, Пучини, Маскани и други. На сцената ще излезе и братът на Соня – тенорът Марин Йончев, а диригент е пловдивчанинът Найден Тодоров. 

Соня ще подаде ръка на млад български оперен талант, когото ще покани до себе си на сцената. Това ще се случи след провеждане на конкурс условията за участие в който ще бъдат обявени по-късно през седмицата. 

Билетите за "Завръщане" са на цени от 40 до 120 лв. 

В програмата на оперната прима през следващите месеци и до средата на другата година има планирани концерти в Залцбург, Антверпен, Кюнцелзау, Берлин, Мадрид, Париж, Баден-Баден, Мюнхен. 

Ще изиграе централни роли и в Пучиниевата Тоска на сцената на Виенската Щатс опера, а през март 2021 г. ѝ предстои дебют в главната роля в „Русалка” на Антонин Дворжак на сцената на Метрополитен опера.