Празнично шествие ще се организира утре в Стария град в чест на деня на Свети Спиридон. Събитието се организира от Регионалният етнографски музей - Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Пловдив, Регионална занаятчийска камара - Пловдив, Общинско предприятие "Туризъм" - Пловдив и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др. У нас празникът се почита главно в Родопите. Вярата в светеца, който предпазва от кожни заболявания, е породила обичая жените да правят специални обредни хлябове и да ги раздават за здраве.

Честването на празника в Пловдив ще започне утре от 10.30 часа в двора на музея, където ще бъде възпроизведен занаятчийския ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

Програмата включва: 

• Празнично шествие до съборния храм "Св. Богородица" - 10,30 ч.
• Празнична литургия в църквата "Св. Богородица" - 11,00 ч.
• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) - връчване майсторски свидетелства на новите майстори в музея - 12,00 ч. 
• Откриване на майсторската изложба "От сърце - съхранено за векове" (дарения на стари майстори за музея) - 12,15 ч.
• Ревю-спектакъл на съвременни костюми, вдъхновени от традицията (представени от студенти от АМТИИ - Пловдив по случай 50 г. юбилей на академията) - 12,30 ч.

TrafficNews.bg