Днес е откриването на 23-тия Международен София Филм Фест. Лентата, която дава начало на фестивала, е "Да ходиш по вода" на режисьора Андрей Паунов. 

Филмът разказва за творчестото на художника Христо Явашев-Кристо и един от най-големите му проекти – "Плаващите кейове", като проследява процеса му на реализиране. "Плаващите кейове" е съвместна работа на художника и съпругата му Жан Клод. 

Какво привлече хиляди хора към езерото Изео в подножието на Алпите, където оранжевите полиетиленови кубове покриха водата и ни дадоха неповторимата възможност да ходим по вода? 100-минутната документална лента дава отговор на този въпрос.

Откриването ще се състои в Зала 1 на НДК от 19:30 ч.

Филмите от

Програмата на фестивала включва 98 пълнометражни игрални и 57 документални заглавия, както и 28 късометражни филма.

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София – град на киното", съдържаща парична премия от 7,000 евро, осигурена от Столична община.

В програмата присъстват очаквани заглавия като "Зелената книга" на Питър Фарели (с 3 награди „Оскар“, сред които за най-добър филм), който ще бъде представен лично от българската звезда в Холивуд – актьора Димитър Маринов.

Важен акцент на София Филм Фест е и легендата на българския рок Кирил Маричков, който ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката.

Нови български филми със световна премиера на София Филм ФестВъртят лента за Кристо при откриването на 7 март в НДК