Международният филмов фестивал София Филм Фест представя едни от най-очакваните от публиката кино заглавия. Откриването на 23-ото издание ще се проведе на 7 март в зала 1 на НДК. Зрителите ще могат да се насладят на документалната лента „Да ходиш по вода” на Андрей Паунов. Филмът проследява творческия процес на художника Христо Явашев – Кристо.

Програмата на фестивала ще продължи до 28 март, като включва прожекции не само в София, но и в Бургас, Пловдив и Варна. Зрителите ще могат да гледат над 150 пълнометражни игрални и документални филма, както и над 20 късометражни ленти.

Тазгодишното издание на София Филм Фест е специално, защото отбелязва и половин вековния юбилей на знаменития фестивал Уудсток. Легендарният рок музикант Кирил Маричков ще получи Наградата на София за своя принос към музиката и киното, а в негова чест ще бъде показан и филмът „Щурците – 20 години по-късно” от 1988 г.

Българските кино ленти, чиито световни премиери ще бъдат на София Филм Фест са „Снимка с Юки” на режисьора Лъчезар Аврамов и „Прасето” на Драго Шолев.

„Филмът носи провокативно заглавие. Исках той да въздейства по този начин на публиката. В него се обръща внимание на агресията в училищата”, каза Шолев.

Според него тази тема продължава да бъде актуална, тъй като живеем в едно агресивно общество. Сюжетът на филма представя обобщаващите социални нагласи, а не конкретен обществен модел.

„Снимка с Юки” е базиран на разказа на Мирослав Пейков „На Изток от Запада”. Това е първата българска копродукция с Япония. В главните роли зрителите ще видят Руши Видинлиев и Кики Сугино. Сценаристът Димитър Стоянович определя кинотворбата като „дълбок смислен разказ за човешката природа”.

Публиката ще може да види и документалния филм на Борис Мисирков и Георги Богданов „Дворците на народа”, който изследва социалистическите сгради в 5 държави по света. Сред тях е и Националния дворец на културата. Друго българско документално заглавие е и „Тайният живот на Вера”, който проследява живота на млада жена със сериозни семейни проблеми.

За поредна година Jameson е основен спонсор на фестивала, като подкрепя конкурса за български късометражен филм. Селекционната комисия е избрала 12 от общо 62 късометражни ленти. Победителят ще бъде избран от Международното жури на фестивала.

„Късометражното кино е един страхотен жанр. Заедно подкрепяме и мотивираме българските режисьори. София Филм Фест е един истински процес на възраждане на българското кино”, заяви бранд мениджърът на Jameson Радина Янчева.

Припомняме ви, че през 2014 г. София получи титлата „Творчески град на киното” на ЮНЕСКО.