На 17 май Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици. Те са български православни новомъченици загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 година.

По време на Априлското въстание, в църквата „Света Неделя" в Батак убежище от турските войски намират жители на околните села. След двуседмични боеве с османската армия, от шестхилядното население на Батак остават живи само хиляда души. Тези, които са се скрили в църквата, са зверски изклани от турския башибозук. За всеки от укрилите се християни, турците питали „чалма или брадва". Всички от християните са предпочели да загинат, но да запазят вярата си.  

Кметът на Батак: Поколението на героите-мъченици трябва да опазим с лична отговорностОтменят се литийното шествие и празничната заря на 16 май

Градът е изгорен до основи, а две хиляди души, събрани в църквата “Св. Неделя”, загиват след опожаряването й. Те са затворени в храма в продължение на три денонощия, преди да загинат, защитавайки своята чест и вяра.

Един от разказите за тези страшни дни ни запознава с края на един от отците в цървата „Света Неделя“ по време на клането и разговорът му с поробителите:

„— Три думи, попе, ще ти кажем. Ако ги, попе, изпълниш, нема да те заколим. Ще ли са, папаз, потурчиш?

Поп Петър смело отвърнал:

— Главата си я давам, вярата си не давам!”

Турците му отрязват главата.“

Трагедията в баташката църква „Света Неделя" намира отзвук в цяла тогавашна прогресивна Европа. Останките на загиналите се намират и днес в църквата, която е превърната в музей.

През пролетта на 2011 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската православна църква.

Отменят Литийното шествие в БатакНа 16 май, в бунтовния град Вечният огън ще гори, Венеца на славата ще бъде поднесен