Експертно изследване за степента на увреждане на унищожената древна мозайка в двора на частен имот на ул. "Леонардо да Винчи" 13 е поискала Окръжна прокуратура-Пловдив. Както PlovdivTime.bg разказа преди време, инвеститори унищожиха голяма част от безценна мозайка с цветни камъни и мотиви като в Голямата базилика. Въпреки намесата на археолози, строителите продължили да копаят и така унищожили културната ценност. Заради това Министерство на културата е подало сигнал към правоохранителните органи. 

Крупни бизнесмени унищожиха безценно историческо наследство в ПловдивГоляма част от безценната мозайкар открита в частен имот е почти унищожена от възложителите на обекта

Историята с изгребването на античната мозайка е от началото на октомври 2019 г. Тогава археологът Елена Божинова е на оглед на съседен строителен обект и случайно вижда, че на терен на ул. "Леонардо да Винчи" 13 работи строителна техника. Макар че изкопните работи трябва да се извършват под наблюдение на археолог, такъв липсва. Божинова подава сигнал към колегите си в Археологическия музей и изпълняващият длъжността директор Десислава Давидова уведомява представител на инвеститорите, че трябва да спре изкопните работи и да се свика експертна комисия на Министерство на културата.

Два дни по-късно Божинова установява, че изкопните работи в имота продължават. Това принуждава археолога да се обърне към полицията. На място идват служители на реда от 4 РУ и чак след тяхната намеса строителите спират работа. Следва посещение на представител от Инспектората за опазване на културното наследство на МК и заповед да се пристъпи към спасителни разкопки.

Кои са инвеститорите според информационната табела в онзи момент, когато е унищожена мозайката? Възложители са „Даяна рентал“ ООД, „Даяна пропъртис“ ООД и „Випс-Експорт-импорт“ ЕООД. Първите две фирми са на Бойчо Гинов – собственик на ресторанти „Даяна“. „Випс-Експорт-импорт“ ЕООД пък се управлява от другия партньор в строежа на бъдещата сграда – Илко Копарански. Пак от информационната табела става ясно, че проектант на пететажното здание е арх. Цветелин Цоневски. Строител на сградата е "Билдинг Инвестмънт-КМ" ЕООД, а надзорът се осъществява от "Строителен Контрол БГ" ООД.

Прокуратурата подхвана инвеститорите, унищожили безценна мозайка в ПловдивКакво кще се случи с бизнесмените, погазили няколко закона?

Към днешна дата - близо година по-късно, делото е изпратено за проверка в Окръжна прокуратура–Пловдив от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив. Разпитани са голям брой свидетели и са приложени множество относими по случая документи от Министерството на културата, както и такива, касаещи строителния обект на ул. „Леонардо да Винчи“ 13.

Срокът за приключване на разследването е удължен до 21 октомври 2020 г. По делото предстои назначаване на експертно изследване, с оглед установяване на степента на повреждане на охраняваната културна ценност в охранителна „Бяла зона – Филипопол – Тримонциум – Пловдив“.