Този фотоапарат "Практика" е причината аз и всички вие да сте тук тази вечер! Така държейки "антиката" в едната си ръка, апелативния съдия Христо Крачолов откри първата си самостоятелна фотоизложба "Срещи с изтока" в Балабановата къща. Тя е част от дипломния му проект, с който той вече е магистър по фотография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Изкушен от Изтока, магистратът пътува до Турция, Шри Ланка, Индокитай и Индонезия, където прави стотици снимки.  Снима залези, изгреви, острови, храмове и най- вече хората, които живеят по начин различен от този на западната цивилизация. 

Сред фотосите има екзотични пейзажи от островите Пукет, Пи Пи, скалата Кхоа Тапу, по-известна като Островът на Джеймс Бонд. Фотографиите, преливащи от цветове и настроение, накараха доста от присъстващите да мечтаят за ваканция и далечни пътешествия.  

Но за да стигне до Тайланд, Христо Крачолов тръгва от кръжока по фотография в Чирпан, в който го изкушава първият му преподавател Георги Иванов. От тогава, в продължение на 40 години, той е направил хиляди снимки, попълвайки архива на училището и гимназията, които завършва. И макар, че прави кариера в съвсем друга област, той никога не спира да снима.

Сред гостите, които първи поздравиха магистрата бяха Магдалина Иванова, председател на Апелативен съд Пловдив и  Кичка Петкова - кмет на Чирпан, както и уредникът на къщата - музей Пею Крачолов Яворов Тодор Иванов. Крачолов получи адмирации и от научния си ръководител Николай Лаутлиев. Откриването не пропуснаха  председателят  на пловдивския Апелативен съд Веселин Хаджиев, апелативния съдия Васил Гатов, окръжния съдия Екатерина Роглекова,  адвокат Кирил Николов. За да поздравят съгражданина си, в Балабановата къща се събраха и много чирпанлии.