Вълшебен Мариус Куркински подари на Пловдив вълнуващ празник с най-доброто от моноспектаклите си, изиграни през годините. Изключителният български актьор и режисьор сглоби представлението от любимите на цяла България „Дон Жуан”, „Песен на песните”, „Дамата с кученцето”, „Евангелие по Матея”, „Самият човек” и изключителните „Сънят”, „Сътресение”, „Български разкази”, създадени и случили се на сцената на Пловдивския драматичен театър, както и „Сънят на смешния човек” и „Юбилей”. Моноспектакълът бе най- искреното обяснение в любов към театъра и най- вълнуващата илюстрация на страстта, която той влага във всеки свой спектакъл. 

С пъзела от откъси актьорът отбеляза 50-годишнината си и за пореден път затвърди името си на един от най-отдадените на театъра творци. Публиката премина през отделните емоционални образи, водена от кратките анонси на Мариус. Всеки фрагмент от любимите на стотици хиляди фенове моноспектакли допълваше богатата галерия, създадена през годините от Куркински. Той надграждаше заряда на спектакъла, а на финала съвсем заслужено получи френетични аплодисменти.

Цели шест пъти актьорът излизаше на сцената, но публиката не искаше да се раздели с него. Затрупа го с цветя, за да му върне любовта, която Мариус раздава с играта си. Официално писмо изпрати и кметът Здравко Димитров. Специален и много емоционален поздрав отправи директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев. "Има една сцена, която помни стъпките ти. Която е пропита с думите и с мълчанието ти, на която стотици пъти си вдъхвал смисъл. Една сцена, от чийто олтар си разпалвал хиляди сърца. Разплаквал си хиляди очи, разлиствал си хиляди усмивки.Една сцена, която щастливо е била твой дом и с радост те очаква отново.  Това е сцената на Драматичен театър Пловдив. И всички ние , които сме свързани с нея носим в сърцето си голямата обич и дълбоко уважение към теб. Щастливи сме , че сме докоснали себе си до огъня ти. Благодарим ти за споделените мигове на творчество, приятелство и великолепие. Бъди честит, Мариус! Обичаме те!".

Най-завладяваща обаче бе реакцията на публиката, която за пореден път показа на големия български актьор, че има нужда от неговото изкуство и е готова да го следва навсякъде в пътуването из големия театър. Добрата новина за онези, които не са успели да се сдобият с билети, е, че Куркински ще покаже юбилейния си моноспектакъл отново.

Очакваме го с радост, а дотогава пожелаваме на актьора здраве, вдъхновение и още много хубави роли, защото за никой не се съмнява, че Мариус е космос, актьор, роден, за да влюбва публиката в театъра.