Със своите малко над 70 000 жители Голуей е третият по големина град в Ирландия (след Дъблин и Корк), намира се в западната част на страната и е център на едноименното графство Голуей. Ще ви покажем някои от любимите забележителности в околността, но единственият начин да откриете своите скъпоценности е сами да посетите този забележителен район, разказва сайтът Пътешественик

АБАТСТВО КЕЙЛМОР

irlanda-clasica-tour-organizado

Този замък е едно от най-романтичните места в Ирландия и е известен с възможността за живописни разходки, зашеметяващите гледки и примамливи търговски или кулинарни преживявания. Архитектурата е неописуема, определено заслужава внимание и време, за да се види.

АЛЕЯТА САЛТХИЛ

2904606599_588fbb6301_b
Фотография: CHRISPD1975

Дълга почти 5 километра, алеята Салтхил е с изглед към красивия залив Голуей и осигурява идеалния фон за една следобедна или вечерна разходка. Платформата за гмуркане и многото пейки създават условия за съчетание на почивка и спорт.

ОСТРОВИТЕ АРАН

Aran_Islands_Inishmore_Ireland
Трите острова Аран са известни като Инис Морм, Инис Мийн и Инис Оир. В превод имената им означават Големия, Средния и Източния остров. Географското им местоположение и историческото им значение са допринесли много за ирландския фолклор и културното наследство на страната.

НОЩНИЯТ ЖИВОТ В ГОЛУЕЙ

299000277_245d5bb976_z
Фотография: PHALINN OOI

Пътуването до Ирландия не е пълно без няколко нощи по заведенията – това важи и в Голуей, където има пъбове, клубове и барове за всеки вкус. Градът предлага по нещо за всеки, така че ако търсите халба Гинес, малко танци, жива музика или нещо по-съвременно, ще се чувствате фантастично от ранните часове на вечерта до малките часове на новия ден. Много от тези места оживяват през нощта, но също така предлагат и страхотно кафе, обилна закуска и перфектни условия за почивка през деня.

ОТКРИВАЩАТА ЦЕРЕМОНИЯ:

Европейската столица на културата на Голуей 2020 ще промени стандартите с традиционните церемонии, за да превърне града си в сцена на едно незабравимо пирошоу,  в което ще се включат общности от целия регион. Масивните екрани и затворените в зали събития ще бъдат сменени с празник на открито. Всъщност той започна още на 2 февруари, когато на различни места имаше малки светлинни спектакли, а днес – 8 февруари, от 18 часа, ще бъде кулминацията. Празникът започва в 17 часа в Саут Парк с изпълнения на живо на Róisín Elsafty, Amazing Apples и No Crows. Час по-късно президентът Майкъл Хигинс ще даде официален старт на инициативата Европейска столица на кутурата. 

Със светлинния спектакъл са се заели  Wonder Works. Шоуто ще обедини ефекта на звука и огъня – перкусионисти ще забавляват публиката на фона на играта на пирошоу. То ще се случва в различни зони на града. 

Програмата на Голуей  включва повече от 1900 събития, в 154 проекта  -  музика, визуално изкуство, театър, литература, филми, нови технологии, спорт и други. 

Моля, обърнете внимание, че поради пиротехническите характеристики, на церемонията по откриването ще има силни шумове. Ако сте чувствителни към шум, моля, донесете тапи за уши. Това събитие не е подходящо за домашни любимци, предупреждават организаторите. Тъй като това събитие се провежда на открито, препоръчва на присъстващите да бъдат подходящо облечени заради очакванията за ниски температури и дори дъжд.

Наследниците на Пловдив: Риека – от забравения град до Европейска столица на културатаГрад с изумителни културно-исторически забележителности, който ще омагьоса гостите си.