Риека  - крайбрежният град на Адриатическо море, слабо познат на туристите и настояща Европейска столица на културата, от днес фокусира вниманието на Стария континент. Град с изумителни културно-исторически забележителности, който ще омагьоса гостите си. Всичко тръгва от местното пристанище, железопътните коловози, които помнят времената, когато там са пътували композиции. От време на време и днес там потропва някой контейнерен влак покрай старите фабрики. Наоколо има изоставени корабостроителници, които помнят по-добри времена.  

Лошите спомени от забравения град ще избледнеят, тъй като той ще се превърне в истинско културно средище през 2020 г. Мотото „Пристанище на многообразието“ отразява новия живот на залива на “Кварнер”, където забравените индустриални сгради трябва да се превърнат в културни центрове.  

Например бившият склад за дървен материал Exportdrvo вече служи като концертна зала. Бетонният чар и цветните ѝ графити допринасят за различното излъчване на обновената зала. Тя ще бъде гореща точка за изложби, филми и музика през 2020 година.  По бреговете на града ще видите истинска находка. 

Изхвърлен от морето и люлеещ се от вълните кораб "Галеб" (Чайка) е една от големите находки в града. Той носи спомена за бившия държавен глава на бивша Югославия - Йосип Броз Тито. Първоначално корабът е построен за търговия с банани през 1938 г., потъва през 1944 г. като миньорски и лежи на океанското дъно три години, докато Тито го избра за свой морски държавен седан през 1952 г.  

Днес вода капе от таваните му, но до края на 2020 г., руината ще се превърне в музейна експозиция.  На няколкостотин метра от разрухата, в късния следобед, можете да седнете на крайбрежната алея Корзо. Ванилово жълтите фасади напомнят за Австро-унгарската империя и могат да ви пренесат в миналото.  

МЕСТАТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ВИДИМ: 

Замъкът Търсат

Замъкът Търсат носи името на едноименния квартал в Риека. Ако сте любители на исторически  места, този замък е идеалното място за посещение. Според местните, той е построен върху останките на крепост на илирите. Замъкът  сменя собствениците си през вековете. През него преминават хървати, венецианци, французи. През  19. век става резиденция на полевия маршал Нуджент, ирландски командир на австрийските сили.

Централен пазар

Най-добра представа за даден град ще получите като посетите неговите пазари. А Риека е град на рибата. Естествено е да има огромен рибен пазар. Централният пазар включва сергии с пресни плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, цветя и разбира се риба. Рибската зала на пазара в Риека има великолепна архитектура, невероятно арт съчетание от метал и стъкло.

 Корзо

Корзо е много подобна на търговските улици в България. Разходката изкушава, защото има много магазини и кафенета. Ако имате страст към пазаруването, има голяма опастност да изпразните джобовете си. Така че внимавайте, защото изкушенията са навсякъде. Вечер Корзо придобива по-жив и по-млад усет и ще видите двойки да излизат на вечеря, а някои от баровете се превръщат в нощни клубове. Сградите по протежение на улицата също заслужават вашето внимание и най-вече датират от 19. век, с величествен неокласически дизайн.

Градската кула

Тръгвайки по улица  Корзо ще стигнете до бароковата градска кула, която е може би най-емблематичната сграда на града. Предната част на кулата е украсена с каменния релеф на  герба на Риека- двуглав орел, предоставен на града от императора на Хабсбург Леополд I. Над герба е часовникът, който остава непроменен 1600 години.

 Кастав

На десет километра от Риека, нагоре по брега се  намира този малък  град.  Градът функционира от 16. век и има около 2000 човека население. През лятото тук се организират много концерти и фестивали. Има блус фестивал, китарен фестивал, както и летен фестивал на културата, който се провежда през целия сезон. Междувременно можете да се насладите невероятните гледки,  към островите Кърк и Црес, както и Риека.

Хърватски национален театър Иван  Зайч

Предполагам, че  няма да бъдете шокирани да научите, че строителството на тази пищна сграда е било замислено от виенско студио през 1880 година. Театърът е кръстен на хърватския композитор Иван Зайч, описан като хърватския Верди, една от основните културни фигури в страната в края на 19. век. Националният театър е многофункционално място, в което се провеждат балети, концерти, опера и драматични постановки.

Компютърен музей

Това е  истинска атракция, която си заслужава да се посети. Музеят Peek & Poke е масивна колекция от игрови конзоли и персонални компютри от миналото. Разбира се, хората от различни възрасти ще имат свои собствени фаворити тук, от Nintendo Wii до Sinclair Spectrum. Също така е страхотно да видим как са се развивали домашните компютри. Още по-странно е, че тези музейни експонати все още работят. 

Фабрика за торпеда

Знаете ли, че Риека е първото място, където е използвано торпедото. Според историческите факти, пенсионирания офицер от  военноморските сили –  Иван Лепс, дълго време се  опитвал да измисли начини за защита на брега на Риека. В момент на вдъхновение той измисля  самоходния „крайбрежен спасител“, нарича го торпедо и започва да търси възможност да осъществи идеята си да създаде протопит. Намира Робърт Уайтхед, който му помага за реализиране на замисленото.

Астрономически център Риека

Астрономическият център, в който има планетариум и обсерватория се намира на  хълма Свети Криж в източната част на града. Преди да започне да функционира като планетариум, сградата е била военна крепост от  Втората световна война и представлява най-голямата инвестиция в технологичната култура на Хърватия. Досега от обсерваторията са открити две променливи звезди. Най-доброто време за посещение е през лятото, вечер около 22 часа, в сряда. Тогава можете да гледате интересни филми за звездите и планените, преведени на различни езици.

Триумфална римска арка 

Векове наред местните жители вярвали, че този арка в центъра на Риека е стара римска триумфална арка, но всъщност тя е била част от портата към старото съединение на Тарсатика. Това е римската военна крепост, на която по-късно ще бъде основана Риека. Така или иначе, това е най-старото наследство по улиците на модерната Риека и е интересно да се види.

Откриването на Европейска столица на културата

Хърватският национален театър  на пл. „Заич” е домакин на церемонията от откриването на европейска столица на културата. Тя включва вълнуващи кратки музикални и сценични изпълнения и приветствени речи, на които присъстват високопоставени служители от Европа и Хърватия - представители на Европейската комисия, министри на културата на европейските държави, представители на предишни и бъдещи европейски столици на културата, посланици, дипломатически корпус. 

Домакините ще заложат на виртуозните изпълнения на Симфоничния оркестър на Риека със солисти със знакови солисти – певци, танцьори , инструменталисти, поети. Двама от тях пристигат от другата столица на културата Голуей, за да се включат в откриването. Свое видео послание ще отправи българският еврокомисар Мария Габриел. 

След приключване на церемониалната част на вечерта, церемонията по откриването се премества в пристанището на Риека, пространството, което представя идентичността на града.  Повече от 100 изпълнителище излязат на сцената там.

По материали от Top World Travelingotdihbgrijeka2020vesti.bg