90 000 туристи са посетили чудесата на Белоградчик - историческата крепост "Калето" и пещерата "Магура" през 2015г., съобщи директорът на историческия музей в града Михаил Михайлов. 63 000 от тях са българи, останалите - чужденци, пише Стандарт. Броят на посетителите расте през последните години. Най-много туристи са посетили историческата крепост - 58 044.

29 000 са се докоснали до подземните красоти на пещерата "Магура". 1774 души са разгледали експозициите на историческия музей - история и етнография. 625 са разгледали единствения в Северозападна България природо- научен музей, а 490 са влезли в художествената галерия. Броят на посетителите на чудесата в Белоградчик расте трайно през последните години, обясни Михаил Михайлов.

През 2007 те са били само 53 000 души. Скалите на Белоградчик участваха в класацията за чудесата на света и временно заемаха първите две-три места. Интересът към уникалния град се върна през 2012, когато той бе класиран на първо място в кампанията на вестник "Стандарт" "Чудесата на България". Оттогава броят на туристите се увеличава всяка година. Заражда се и интерес към историческия и природо-научния музей, твърди Михаил Михайлов. Те се посещават предимно от ученици. По тази причина всеки понеделник музеят отваря врати без входна такса за ученици.

Още новини ТУК

TNS.bg