При изключително голям интерес премина тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Дегустациите на младо вино се проведоха в емблематичните къщи на Стария град по традиция в последния уикенд на месец ноември. Събитието регистрира рекорден брой участници – над 15 000 души, които са посетили събитието за 3 дни и са консумирали общо над 10 тона младо вино. Огранизирани групи чуждестранни и български туристи от София, Варна, Русе, Свищов и др. се включиха в дегустациите на последната реколта на 26 винопрозводителя от цялата страна.      

Най-голям интерес имаше към ВИ Трастена и представеното от нея малиново вино, следвани от ВИ Стема Старосел и ВИ Брестовица. В голяма част от обектите бе предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала взеха и производителите на мед със своята екологична продукция. Дегустациите бяха съпътсвани от специално подготвения репертоар на изключителните музиканти и танцьори от Ансамбъл Тракия, които радваха посетителите на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната.

На провелата се на 28-ми ноември „Вечер на майсторите на виното“ бяха обявени наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Според него вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни от настоящата реколта.  Регламентът поволява производител да участва с максимум общо до 4 проби.

Наградите на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал посетител на „Дефиле на младото вино“ попълва за бяло, червено и вино розе бяха спечелени от  ВИ Стема Старосел – за най-добро бяло вино, ВИ Вила Юстина – в категория младо розе и ВИ Дядо Пламен – най-добро младо червено вино за 2015г.

Фестивал „Дефиле на младото вино“ е запазена търговска марка, регистрирана от Съвета по туризъм на град Пловдив, за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последните петък, събота и неделя на месец ноември в различни къщи и на указани открити площи в Старинен Пловдив.

„Дефиле на младото вино” цели да популяризира неповторимостта на Стария град и забележителностите на Пловдив, добрите качества на българското младо вино, да привлече повече туристи и гости на града и страната. В уютната атмосфера на възрожденските къщи на Стария град на Пловдив, гостите на фестивала имат възможност да дегустират младите вина на производители от различни райони на страната.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg