Осмият пролетен  панаир на занаятите в Пловдив  започва от днес и ще продължи  до 24 април.  Тази година организаторите отчитат рекорден наплив на желаещи да се включат в събитието. Майсторите са ограничени до 85, като ще представят 25 занаята. На над 30 човека им е било отказано, тъй като мястото е ограничено и няма възможност за повече.

„Този панаир ни кара да се чувстваме повече българи и да съхраним традициите. Връщаме се назад в миналото и възкресяваме търговската чаршия, която е била в Пловдив”,  разказва организаторката на панаира Тони Симидчиева.

От днес до 24 април на Малката главна пловдивчани ще могат да се докоснат до занаятите от първа ръка. Да разговарят с майсторите и да се потопят в света на традициите. Любопитното тази година е, че ще има и майстор на домашна лютеница, който ще разкрие тайните съставки на апетитното ястие.

Гостите от чужбина тази година са от Сърбия и Македония. Това са двама майстори, които изработват накити и стъклопис.

„Вие ни подарихте надежда за това, че има смисъл това, което правим!”, споделя един от майсторите.

Пленерът по дърворезба - акцент в осмото издание, ще стартира на 20.04.2016 г. Седем  майстори резбари от цяла България ще се състезават 4 дни в изработването на пана на тема „Пловдив“. Работилниците на Виктория Денева, Веска Колева, Иво Пенев, Николай Николов, Димитър Димитров, Цанко Иванов и Емил Темелков ще бъдат поставени пред сградата на БНБ, в края на главната улица.

„Целта е да спасим занятите! Основен проблем е, че няма желаещи, които да наследят занятите. Имаме бази, имаме технологии, но липсват хора!”, коментира един от дърворезбарите.

Ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" - Пловдив и ученици от Професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино, област Враца, са сред специалните участници в Пролетния панаир на занаятите. Организаторите се надяват, че подобни партньорства ще спомогнат за възраждане на интереса и любовта към някои изчезващи вече занаяти, които са традиционни и високо ценени по света.

Още новини четете ТУК

TNS.bg