„Готови сме да управляваме Епископската базилика”. Така коментира новината, че Министерски съвет с правителствено постановление е прехвърлил паметника на културата за управление на Археологическия музей, директорът Костадин Кисьов. 

Той припомни, че по негова инициатива разкопките са обхванали целия обект и се е разкрили до край богатствата му. 

„Още по времето, когато се подписваше първият меморандум между Община Пловдив и „Америка за България” в присъствието на представители на фондацията, аз също участвах активно заедно с реставратора Елена Кантарева и археолога Жени Танкова. Тогава се говореше ние да стопанисваме обекта”, върна лентата назад Кисьов. 

С чувство за хумор той допълни, че вече е направил три музея в България и нищо не пречи да се погрижи за четвърти, но допълни, че най-вероятно при вземането на решението има грешка и тепърва ще става ясно какво ще се случва.

Припомняме, че правителството гласува на днешното си заседание да предостави за ползване за срок от 10 години на Община Пловдив част от имота - публична държавна собственост, на който се намира най-новата музейна експозиция под тепетата – Епископската базилика на Филипопол.  Имотът се намира на бул. „Княгиня Мария Луиза” 2 и представлява  единична археологическа недвижима културна ценност „Епископска базилика на Филипопол“ и 44,2% идеални части от собствеността върху сграда със застроена площ 1799 кв. м.

Изненада: Правителството реши не „Старинен Пловдив”, а Археологическият музей да управлява Епископската базиликаРешението бе взето днес на Министерски съвет