Карловският квартал Сушица е единственото място в България, където на Ивановден се провежда ритуала "Къпанак на булките". Традицията повелява на този ден да бъдат изкъпани за здраве и берекет всички булки, които са сключили граждански брак през изминалата година.

Подготовката за ритуала започва веднага, след като младите булки сключат брак. Първо им ушиват характерната за Сушица носия, с която ги къпят на Ивановден.

Навръх празника оркестър извежда булките от домовете им.  Булката, В ледените води първо влиза булката. Обръща се на изток, прекръства се, измива си очите и пръска с вода през двете рамене. Накрая кумът я полива с вода.

Ритуалът завършва с кръшно право хоро. Обичаят повелява младите жени да не се засичат на чешмата и следващата булка пристига, след като си тръгне предишната. Вярва се още, че след обреда булките в най-скоро време ще родят здраво бебе. За местните хора това е един от най-почитаните празници. Традицията повелява след всички булки в коритото на чешмата да бъдат изкъпани всички Ивановци.