Изложба, посветена на световноизвестния художник от български произход Христо Явашев - Кристо, се открива 19 юни в Софийската градска художествена галерия. Поводите са 85 години от неговото рождение и неотдавнашната му кончина, която предизвика скръб от загубата и преклонение към светлината и мащабите на таланта му в целия свят, се казва в съобщението на галерията.

В експозиция посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти , част от колекцията на галерията, придобити през 2015 г., когато бе представена за първи път в България изложбата "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2914". Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията.

Към литографиите и фотогравюри са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо и неговата партньорка в живота и творчеството Жан-Клод. дьо Гийебон.

Посетителите имат възможност видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк.

Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

Изложбата ще продължи до 19 юли.

Кристо - артистът, който опакова светът с изкуство"Шекспир е казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството", пише BBC

Борисов за Кристо: Отиде си един изключително талантлив българинПремиерът изказа своите съболезнования във фейсбук