"Отиде си един изключително талантлив българин. Бог да прости Христо Явашев - Кристо. Неговите интересни и смели произведения и проекти завладяха цял свят. Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките и семейството му". Това написа в профила си във фейсбук Бойко Борисов в памет на известния в цял свят българин Христо Явашев.

Както съобщихме българинът почна на 84-годишна възрастт от естествена смърт.

Кристо е роден в Габрово през 1935 г. като Христо Владимиров Явашев. Художественото си образование завършва в Софийската художествена академия, после следва в Прага и Виена. На 23 години избягва от  социалистическия режим в страната ни и заминава за Европа скрит в тоалетната на международен влак. Артистичният му талант го утвърди като световен артист в Париж в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Във френската столица среща и партньорката си Жан-Клод, която оказва голямо влияние върху неговото творчество. Истинската слава за двамата идва, когато затварят централната улица "Висконти" в Париж със свой арт проект. 

Мащабните художествени инсталация стават емблематични за творчеството на Кристо. Неговите най-известни творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. 

Един от най-известните му проекти през последните години бяха „Плаващите кейове". За краткото си съществувание инсталацията успя да привлече над 1,2 милиона посетители - два пъти повече от очакваното. Проектът свързваше италианския град Сулцано, на брега на Изео, с големия остров Монте Изола, който е насред езерото, чрез плаващи пътеки. 

Последният му проект бе за опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г., но заради пандемията от коронавируса той бе принуден да го отложи с година.