От няколко дни град Раковски празнува 50-годишнина от своето основаване. Кулминацията на празненствата ще се състои утре с поредица от церемонии и събития. Празникът ще започне в 15. 30 часа с тържествено издигане на знамената на България, Европа и Раковски. След това от 16 часа ще се проведе тържествена литургия отслужена от епископ Георги Йовчев. Жителите на града ще се радват и на концерт, който ще започне в 18 часа.

„Очакваме десетки граждани да се включат в тържествата послучай 50-годишнината на град Раковски! Поканени са и много общественици сред които и зам.-председателят на Парламента”, коментира зам. –кметът на града Божидар Стрехин пред TNS.bg.

Градът е създаден през 1966 година от сливането на три села Генерал Николаево, Секирово и Парчевич. Земите на града са били населени с български павликяни, приели католицизма. Докато към 1650 година почти всички живеещи вСеверна България български павликяни вече са приели католицизма, то в южната част на страната този процес едва започва. В резултат на преселения на павликяни от Северна България, католическата общност в Раковски в периода между 17 и 19 век, бележи значителен демографски ръст. На територията на днешния град се появява още едно село – Алифакъх (днес квартал Парчевич), което носи името на известен лечител-турчин.

През 1643 година католическият мисионер Яков Хомодей (Яков Божков), съученик на Петър Парчевич в Лорето, Италия, пристига в село Калъчлий, днес кв. „Генерал Николаево“ на град Раковски. По това време селото е център на павликянството в Южна България. Пасторът построява първата католическа църква в селото от дърво и слама и успява сериозно да ускори налагането на католицизма в района.

Приемането на новата религия от павликяните в Раковски не станава бързо и лесно. Историята пази множество случаи на гонене на мисионери и бягства на цели семейства от местата, където те активно проповядват и действат. Покръстването завършва през 1839 година с присъединяването към католицизма на последното павликянско село – Балтаджа, днес квартал на Раковски

Още новини ТУК

TNS.bg