Православната църква чества днес деня на Св. Климент Охридски. Имен ден празнуват Климент и Климентина. Името е с латински произход и означава "милостив". Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Считасеза създател на кирилицата, от своя страна адаптирана от глаголицата, дело на Константин-Кирил Философ. Основател е на Охридската книжовна школа.

Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Източниците сочат, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: „Пространно житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в „Кратко житие на Климент Охридски" или т. нар. „Охридска легенда" от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234).

Днес патронен празник чества Софийският университет „Св. Климент Охридски". В 8 часа в параклиса „Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на Софийския университет ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия. След това, в 10.30 Академическият съвет на Софийския университет, начело с новоизбрания ректор проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg