10-тото издание на София Филм Фест в Пловдив ще открие днес в 18:30 часа българският филм “Досието Петров”. За да го представят на пловдивската публика и да дадат старт на кинопанорамата, в града под тепетата идват режисьорът на филма Георги Балабанов и операторът Иван Стефанов. Сценарият на филма е дело на Георги Балабанов и на тазгодишният носител на Оскар за цялостно творчество - френския сценарист Жан-Клод Кариер. С Георги Балабанов и Иван Стефанов зрителите ще могат да се срещнат и обсъдят филма веднага след прожекцията в клуб „Фарго“, който се намира непосредствено до киното.

Филмът е грабваща история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима той отново може да стъпи на сцената, негов стар приятел и виден бизнесмен на име Марков му дава шанс да работи за изчистване на държавното управление от тъмната сянка на комунизма.

От 20:45 часа филмовият фестивал продължава с “Левиатан” - филма на Андрей Звягинцев, който изправи на нокти политическия елит на Русия. Лентата, получила Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм, е авторска интерпретация на историята на библейския Йов, разказана чрез сюжет от съвременна Русия и препратка към политическия анализ на знаменития английски философ Томас Хобс. Главният герой Николай заедно с жена си Лилия живеe в малък северен град край Баренцово море и има автосервиз. Когато кметът на града се опитва да събори къщата и да конфискува имуществото му, Коля моли за помощ свой стар приятел, адвокат в Москва. В малкия град юристът се сблъсква с произвола на местните бюрократи и представителите на руската православна църква. Страстите се разгорещяват и събитията излизат извън контрол...

София Филм Фест в Пловдив се провежда за десета поредна година със съдействието на община Пловдив. Фестивалът е част културния календар на града. 

ТrafficNews.bg