Днес е 9 май. Денят на Европа или Денят на Победата. В съвсем близкото минало "или"-то беше просто "и". И европейските страни отбелязваха 9 май както в светлината на победата, така и на обединението на Стария континент. Но сега реалностите са други. Датата е разделена на две - точно както хората са разделени на русофили и русофоби.

Враговете отново се позиционират, пренаписват историята и се готвят за дълго и безкомпромисно противопоставяне. Губещи са всички, а печели единствено оръжейната индустрия, която трупа милиарди от изострянето на международните отношения. Светът е на прага (или вече го премина?) на нова Студена война.

Само факти:

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 72 години от края на Втората световна война и 67 години от декларацията на Робер Шуман.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

За днешна Русия празникът е един и при това свещен – Ден на Победата в най-страшната война, която държавата им някога е преживявала. За Деня на победата днес в Москва ще бъдат изстреляни 10 хиляди фойерверки, съобщиха от руското Министерство на отбраната.

На 9 май 1945 г. в Берлин началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел отделно подписва германската капитулация само с СССР. “Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите”, се казва в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод. В Русия по традиция на този ден се провежда грандиозен военен парад. Любителите на героичната музика слушат песента на Йосиф Кобзон “День победы”. 

Със 72 топовни салюта Пловдив ще отбележи 72-годишнината от Втората световна война. Това ще се случи на Бунарджика днес.

През деня и градът на тепетата ще се включи в парада на Безсмъртния полк, в който тази година участват общо 38 български града. Началото на шествието в Пловдив е от 11 часа със сборен пункт пред Дома на културата „Борис Христов”. Очаква се там да се съберат над 300 души – наследници на участниците в борбата срещу фашизма (1923-1945), и да потеглят с техните портрети към върха на тепето.

Докато пловдивският Безсмъртен полк стигне догоре, там вече щяло да има разпъната военно-полева кухня, като всеки посетител ще може да опита истинско военно меню. С такова са се изхранвали съветските войници по време на Втората световна война – купичка гречка, сандвич и чаша с водка. Освен това гостите на тържествата на върха на тепето ще могат да разгледат също и военна палатка и оръжейни експонати, които ще са изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша. 72-та огнени салюта пък щели да са няколко часа по-късно – от 20 часа.

В същия ден паралелно с похода на Безсмъртия полк и честванията на Альоша пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия в новата черква „Св. Николай Мириклийски Чудотворец” в кв. „Смирненски”. Причината е пренасянето на мощите на светеца от гр. Мира, Мала Азия в гр. Бари, Италия – денят е наричан от народа ни Летният Никулден. След литургията владиката на Пловдив ще отиде на панихидата на Руското гробище на Централните гробища в Пловдив. От 12,30 часа там ще бъдат положени венци и цветя на 44-те паметника на загиналите руски воини.