Световноизвестната цигуларка Мидори Гото идва в Пловдив и в неделя от 19 часа тя ще свири в Концертна зала.  Дамата, която пълни залите в Ню Йорк, Лондон, Париж и Берлин, прави благотворителен концерт, като всички приходи от продажбата на билети ще бъдат дарени на млади български цигулари.

Те ще могат да кандидатстват с видеозапис на свое изпълнение и мотивационно писмо, в което да опишат за какво биха използвали получената стипендия.

Цигуларката, която развива мащабна благотворителна дейност в цял свят, ще учреди и стипендия „Мидори” в рамките на Общество Nota Bene.  Ученикът, който ще получи тази стипендия, ще бъде избран лично от нея. От самото си създаване Общество Nota Bene подкрепя млади надарени музиканти. 16 ученици, възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” и други пловдивски училища, които свирят на различни инструменти или се занимават с пеене, са стипендианти на програмата.

Мидори ще остане в България 4 дни, като на 22- ри и 23 –ти  май  тя ще даде открити уроци на единадесет талантливи цигулари в зала „Съединение”. Тя е тук по покана на пловдивския цигулар  Мони Симеонов, който от години живее и преподава в Лос Анжелис,  Калифорния.

Пред пловдивската публика цигуларката ще изпълни  сонати за соло цигулка в сол минор и до мажор; партита за соло цигулка в ре минор на Йохан Себастиян Бах. Каузата на Мидори ще бъде представена пред пловдивската публика от д-р Неделя Щонова, която е сред най- отдадените й почитатели. Цената на билетите е символична – 15 лева. Тя е такава по настояване на самата Мидори, която иска да даде възможност на всеки да се докосне до вдъхновяващото послание на класическата музика.  Голяма част от билетите са разпродадени, но в залата все още има свободни места.

Дамата е сред най-големите цигуларки на нашето време. Мидори става популярна едва 11-годишна, когато е забелязана от диригента Зубин Мета. Той я кани да участва в ежегодния новогодишен концерт на Нюйоркската филхармония и така дава летящ старт на кариерата й.

Освен като изключителен майстор на цигулката, американката е известна и със социалната си дейност.   

Мидори е назначена за Посланик на мира от генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун. През 1992 година тя създава организацията „Мидори и приятели”, заради съкращения на средства за образование по изкуства в държавните училища в Ню Йорк. Посещава лично бедни квартали и създава програма, която развива креативността на младите хора, тяхното въображение, любов към музиката и жажда за владеене на инструмента все по-добре и все по-дълбоко. Програмата работи успешно от 25 години. Нейни партньори са 40 училища, а участвалите деца над 250 000.

Мидори отделя 50 000 долара, които печели от престижната награда „Ейвъри Фишер” и през 2003 година създава организацията „Партньори в изпълнението”. С нея подпомага камерната музика в малки общности извън радиуса и без финансовия ресурс на големите градски центрове. Това е неправителствена организация с цел стимулиране интереса към класиката и осигуряване на необходимите средства и публика за популяризиране на камерната музика.
През 2004 година Мидори слага начало на инициативата „Оркестрова резиденция”. С нея тя подпомага младежките оркестри в САЩ.

„Споделяне на музика” е организация, започнала дейност в Япония като клон на „Мидори и приятели”. През 2002 година тя е регистрирана като неправителствена организация в Токио. Мидори мечтае японските деца да се докоснат до класическата и традиционна японска музика от най-високо ниво. Тя, заедно с други изпълнители изнасят концерти на деца в различни училища, болници и институции за хора със специфични потребности. „Споделяне на музика” повишава културното съзнание на хората, вдъхновява децата да обикнат и осъзнаят силата на живото изпълнение.

Мидори развива своите програми в САЩ, Япония, Виетнам, Камбоджа, Индия, Непал, Индонезия, Монголия, Лаос.

Билети се продават  на касата в  Градски дом на културата “Борис Христов”, ул. „Гладстон” №15. Цена – 15 лева.