Концерт на Криско с разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” нажежи до червено социалните мрежи и накара музиканти от различни жанрове да скочат на рап звездата и на диригента Левон Манукян. Събитието, което носи претенциозното заглавие „Криско и Филхармонията. Трибют към българската музика”, ще обиколи големите български градове, а на 24 юни акостира и в Пловдив. 

„Току-що превъртяхме нета. Впрочем убеден съм, че Криско ще изкара достатъчно кинти, че да може да е член на Музикаутор. Класическата музика, както знаем, си е доходоносно занимание. Особено ако подвикваш “дупе - баклава” върху 40 симфония от Моцарт”, написа музикантът Венци Мицов. Допълни го и Румен Бояджиев син, който лаконично отбеляза: „Корабокрушението е в дъното”.   

Бояджиев цитира мисълта на гениалния режисьор Луи Бунюел, баща на сюрреализма в киното: „Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството”. Тази на пръв поглед  съвсем обща сентенция отприщи порой от коментари. 

„Крико killхармонията”, „Следващото е Джорджано с оркестъра и хора на БНР” и  „Криско с филхармонията ! Духовното извисяване продължава, народа процъфтява !” събудиха смях. Комично бе и предложението на Христо Раянов: 

„Някои идеи, които ми хрумнаха след "Криско и Филхармонията": 
1. 100 Кила фийчъринг Анто Вивалди - "25 кила на сезон";
2. "Гери-Никол, Венци-Венц и Римски-Корсаков";
3. Скандау & Йо-Йо (Бах и Хайдн);
4. "Тита + Дара = Тоска";
5. Ицо Хазарта и Равел - "БолеРАП";
6. Били Хлапето в "Риголето" 
7. Ханс и Брамс - "Унгарски кекс";
както и: "Азис - балет. На лед". 

Певицата Рут Колева обаче бе крайна: „Мисля да си тегля ножа вече”.

Найден Тодоров, диригент и директор на Софийска филхармония, написа: „Нямам нищо против Криско. За всеки влак си има пътници, за неговия, очевидно, пътниците са много. Много повече, отколкото повечето от нас биха признали. Имам обаче много против понятието "Филхармония" да се използва в такова съчетание. Защото тази дума е символ на много и различни неща, но нито едно от тях няма общо с онова, което Криско прави на сцената. Напротив, за мен това са по-скоро антоними.” 

„Искам само да попитам: З А Щ О? Какво точно ще трибютира Криско към българската симфонична музика? И бих искала да получа поне 1 смислен отговор!“, попита аудиторията си във Фейсбук композиторът и текстописец Вида Пиронкова. 

Диригентът Левон Манукян  отговори на нападките през личния си профил: „Само едно не разбирам - защо хора, които последните години не са стъпили на нито един мой концерт, стоят и изказват мнение за мои проекти?”. После обяви, че за ден е останал с почти 200 приятели по-малко и завърши поста си с думите: „Жалко разделих се с половината си колеги във фейса”. Посланието му бе украсено с ухилено човече. 

ПЕРЛА В КОРОНАТА: 

Пламен Сивов, музикант и публицист: Научаваме за нов и смел експериментален музикален проект - “Криско и Филхармонията”. Предполагам, че първоначалните наброски за филхармоничното изпълнение на песента “С прашка ш'та свалям” изглеждат приблизително така. 

Интродукция: Adagio.

Духова секция: начало със соло на обой.

Атмосфера: мистично-минорна. 

Солист: 

Запознах се пак нощеска с тази хубавела,
номера не мина маслото да й светя.
Удари ма циклона, удари ма хормона-
от яд ми изгърмя даже и бушона! 

…постепенно се включва щрайх-секцията. Редуват се цигулка и виола, представящи диалога между човек и кукумявка. Темпото преминава в Andante: 

Солист: 

Цяла нощ пее тази кукумявка
искам направо да я заколя с томахавка.
Много грозна, много ината,
няма тя жал-от нея не мога да заспя! 

…тук влизат тимпани в Allegro Vivace; чинел на всяко “с прашка ш’та свалям”: 

Цяла нощ ми показваш колко си лоша-а,
през деня спиш си послушна,
с прашка ш'та свалям (x3).
Цяла нощ надуваш ми главата-
мечтая даже с бата да ти отнеса главата,
с прашка ш'та свалям (x3). 

…до успокояване на темпото обратно към Andante в частта: 

Без нея всичко е пушка,
ах, как искам да я стисна за гушата!
Знаеш к'во ти мисля и к'во ше ти предложа-
Сандокан ше те коли, твойта кожа! 

Финале гранде.