III-ят  Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”  се открива тази вечер  в Дома на културата „Борис Христов”  с концерт на  камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров.

С тях ще свири за първи път в България  соло флейтистът на прочутата Берлинска филхармония Еманюел Паю наричан още „Кралят на флейтата” и “Флейтист Номер 1 в света”, и блестящият италиански флейтист Марио Кароли. Флейтите на Еманюел Паю и Марио Кароли са едни от най-качествените музикални инструменти в света, изработени от благородните метали злато и платина. „Възможността да бъде чут техния красив глас в рамките на един концерт е изключителна рядкост и голяма привилегия за публиката.“ Преди дни фестивалът получи  престижния европейски сертификат  за качество - лейбъла „Европейски фестивал 2017-2018“.  / 19ч.  /

Когато е само на 4 годинки, Еманюел Паю  чува за първи път гласа на флейтата - синът на съседите му свири концерта за флейта в сол мажор от Моцарт, предаде БНР. Казва на родителите си, че иска да стане флейтист и да изсвири точно тази музика. На 15-годишна възраст Еманюел Паю печели Първа награда от Националния конкурс на Белгия и изпълнява мечтаното произведение като солист на Белгийския Национален оркестър. Днес той е признат за един от най-добрите изпълнители в света именно на този концерт.

Еманюел Паю с право е считан за един от най-великите флейтисти на нашето време. На 22-годишна възраст той става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония, чийто диригент по това време е Клаудио Абадо. Солата му в Берлинска филхармония са еталон за подражание и недостижим връх в оркестровото майсторство. Сред тях безспорни шедьоври са „Дафнис и Хлое” – Равел, „Следобедът на един фавн” – Дебюси, Антракт от Кармен – Бизе, симфониите от Брамс и много други.

Еманюел Паю изнася повече от 160 концерта годишно. Свири под палката на легендарните диригенти на съвремието – Абадо, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Маазел, Перман, Ратъл, Разтропович.Като камерен изпълнител си партнира с едни от най-големите музиканти на нашето време - Eric Le Sage, Alessio Bax, Yefim Bronfman, Hélène Grimaud, Stephen Kovacevich и много други. Един от прочутите камерни състави, в които Еманюел Паю участва е “Les Vents Français” заедно с именитите изпълнители на духови инструменти  François Leleux, Paul Meyer, Gilbert Audin и Radovan Vlatkovic През 1993 г. той става съосновател наЛетния музикален фестивал в Salon de Provence, Франция, заедно с Eric le Sage и Paul Mayer.

Той има извънредно широко амплоа - дебютира и в джаз-музиката, вдъхновен от запознанството си с джазмена Jacky Terrasson. През 1996 г. подписва ексклузивен договор с компанията EMI Classics, което му спечелва славата на единствения  флейтист в света, получил солистичен договор с топзвукозаписна фирма. EMI Classics издава над 25  диска с негови изпълнения, всеки от които е съпроводен с награди и блестящи отзиви в пресата.

Марио Кароли е  един от предпочитаните интерпретатори на някои от най-видните композитори на нашето време. Фигурата му е напълно различна от тази на всички други солисти, той е уникален и винаги изненадващ  със своя нов и свеж  подход в интерпретацията,  притежава невероятна виртуозност и харизма. Марио Кароли редовно участва в най-престижните фестивали в цял свят, изнася концерти, под палката на световноизвестни диригенти, в прочутите зали на Берлинска филхармония, на филхармонията в Кьолн, Концертгебау (Амстердам),  Wiener Konzerthaus, Роял Фестивал Хол (Лондон),  Сантори Хол  (Токио),  Линкълн център (Ню Йорк), Ла Скала (Милано), Двореца на изящните изкуства (Брюксел), Театър Шатле (Париж).

Той преподава флейта в Académie Supérieure de Musiqueв Страсбург, като  наред с това е и професор по флейта и във Висшето музикално училище в Freiburg, една от най-престижните позиции в областта на флейтовата педагогика в света. Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на община Пловдив за 2017 г. и се осъществява с любезната подкрепа на фондация „Америка за България”, фондация „Музикартисимо”, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на културата и др.

Интервюто с Мила Павлова, артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" можете да чуете в звуковия файл.