С почти 3-часов спектакъл най-големите български фолклорни състава накараха пловдивчани да се почувстват горди от това, че са българи. 

Ансамбъл "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" поднесоха невероятно представление и огласиха с красиви мелодии комплекс "Сила" , където се проведе "Нощ на ансамблите 3".

Това е третото издание на спектакъла, с абсолютно нова програма, в която над 150 души – танцьори, певци и музиканти, сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и излизат на сцената в няколко поредни надигравания. 

Началото на празничния концерт бе поставено от държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", които представиха акапелно емблематичната народна песен "Полегнала е Тудора".

Красивата разработка по музика на Филип Кутев и невероятното изпълнение на хора, със солистки Сорина Богомилова, Катя Алексиева, Милена Ставрева и Таня Първанова, успя да накара всички в залата да настръхнат и да затаят дъх проследявайки най-малките детайли от песента. 

Колоритната програма продължи с ансамбъл "Пирин", които успяха за миг да приповдигнат настроението с зашеметяващи танци.

Те представиха "Тъпани" и "На мегдана" по музика на Кирил Стефанов и хореография на Тодор Бекирски и Костадин Руйчев. 

Публиката остана възхитена и от последващото изпълнение на колегите им от ансамбъл "Тракия", които представиха по уникален начин "Първомайски майсторлъци" с хореограф Димо Енев и по музика на Борислав Гълъбов.

След тях щафетата поеха артистите от Филип Кутев, за да се завърти въртележка от неповторими български народни песни и танци.

Всички в публиката нито за миг не снеха поглед от сцената и се насладиха на виртуозните изпълнения на "Каракачани", "Танци от Мизия", "Сдумали се", "Празник в Чеч", "Първа среща", "Тракийски триптих", и на песните "Звонче дрънка", "Брала мома" и "Кираджийчето".

Оркестрите на "Филип Кутев" и "Тракия" също премериха сили и събраха бурни овации след като засвириха "Шопско хоро" и "Гоненица". 

С шопски финал завърши третото издание на "Нощ на ансамблите 2018". Най-напред се представиха ансамбъл "Тракия" с "Веселие в Шоплука", след тях излезнаха ансамбъл "Пирин" с "Шопски танци", а края бе поставен от ансамбъл "Филип Кутев" с "Шопска сюита".

Неописуема бе гледката, когато под светлините на прожекторите излязоха всички 150 артисти, а публиката възторжено се изправи на крака и ги изпрати в бурни и неспирни аплодисменти. 

Участниците в спектакъла успяха да представят по най-добрия начин единствените по рода си български песни, костюми и танци.

Те заедно разкриха по блестящ начин огромното фолклорно богатство на България от различните етнографски области и  нито за миг не прекъснаха връзката между съвременното изкуство и дълбоките корени на българския фолклор. 

Пловдивчани успяха да напълнят не само очите , но и сърцето и душата си с красотата, динамиката и колорита на народния фолклор.

Запленени от магичната атмосфера всички гости напускаха залата лежерно - с песен на уста и широка усмивка.