Пловдивчани ще могат да се насладят на нещо различно и да усетят духа на корейските музикални традиции. Концертът на „Самулнори Со Йънг“ ще се състои на 5 април 2019 г. от 15.00 ч. в 9 аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и ще предаде едно специфично усещане за корейските традиции, битност, музикалност и най-вече – чувство за игра! Входът за всички посетители ще бъде свободен.

Самулнори (사물놀이) е изпълнение с четири традиционни корейски инструмента, а именно малък гонг ккуенггуари (꽹과리), по-голям гонг чинг (징), барабан във формата на пясъчен часовник чанггу (장구) и барабан във формата на бъчва пук (북), а също така игра под това изпълнение.

Самуллори произлиза от пунгмулнори – фолклорен жанр, включващ в себе си музика, акробатика, танци и ритуали за добра реколта, изпълнявани на открито в корейските села открай време. За разлика от пунгмулнори обаче, самулнори се развива като сценичен жанр през 20 в., като днес е популярен в много страни по света.

Тъй като самулнори отразява много черти на традиционния корейски живот, в него се усеща влиянието на шаманизма, будизма, идеята за балансираност и хармония ин-ян. Всеки от инструментите въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: чангу – дъжд; куенгуари – гръмотевица; чинг – вятър; пук – облаци. Според идеята ин-ян пук и чангу отразяват звука на земята, а чинг и куенгуари – звука на небесата. От 80-те години на 20 в. с жанра се експериментира, като се добавят западни елементи с цел да се постигне фюжън звучене.