Една от най-знаменитите цигулки на света  - „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г., прозвуча на пловдивска земя. Концертът на американската цигуларка Елизабет Питкерн беше в Балабановата къща в Стария град.

На измайсторения от Антонио Страдивари струнен инструмент е посветен и вълнуващият филм „Червената цигулка” на режисьора Франсоа Жирар, който спечели „Оскар“. Цигулката изчезва мистериозно за период от от двеста години, за да се появи по-късно в ръцете на известния цигулар Йосиф Йоаким, разказа артистичният директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мила Павлова.

Впоследствие цигулката преминава през различни собственици докато един ден не се обявява търг за нея в лондонската къща „Кристис“. Аукционът е спечелен от анонимен купувач, който, оказва се, е изпратен от дядото на Елизабет – Ричмънд Питкерн.

По това време Елизабет навършва 16 години и я получава като подарък за рождения си ден. „Всъщност се оказа, че е дар за цял живот“, смята тя. Към страдивариуса се отнася като към живо същество, което има душа, и те са винаги заедно.  Първият път, когато прокарала лъка по струните, гласът на цигулката й се сторил топъл и мелодичен – досущ приличал на пеене. „Цигулката е направена за концерти в големи зали, тя звучи мощно и драматично“, подчерта Елизабет Питкерн. Лъкът на цигулката е произведен през 18-и век във Франция и струва колкото едно „Ферари“, засмя се тя.

През своята творческа кариера музикантката винаги се е стремяла да свири с „Червения Менделсон Страдивариус” в родните страни на великите композитори.

Американската цигуларка се изяви и като благодетел на млади пловдивски таланти. Тази година тя е поканила на свои разноски двама ученици от Музикалното училище – цигуларя Стефан и пианиста Борис, да участват в организирания от нея Младежки музикален фестивал в Ню Йорк. Там те ще имат възможност да свирят с оркестри и като солисти.

Питкерн свири за пръв път в България през 2003 г. и записва у нас албум със солови концерти. У нас изнася и първия си камерен концерт. „Много съм щастлива, че имам възможността да свиря заедно с български музиканти. Те са много топи и сърдечни хора“, посочи американската цигуларка.

„Безкрайно Ви благодаря за това, че сте в Пловдив. За нас е изключителна чест и вярвам, че това ще бъде само първият от многото ви концерти тук“, каза зам.-кметът на Пловдив, вече зам.-министър на културата, Амелия Гешева.