Именитият пловдивски художник Здравко Йончев открива изложба живопис в галерия "Савов" на 25 септември от 18 часа навръх рождения си ден. Майсторът на четката е от поколението на големите пловдивски художници, които оставят дълбоки следи и имат трайно присъствие в българското изкуство. Носител е на почетния знак на община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.

В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина. Картините му носят поезия, разказ, закачка, пътуване, движение, дори вихър, дълбока философия и творческа провокация.

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в Пловдив – "Лукас" –притегателен център и място за срещи на художници и артисти в Стария град.

През годините се е изявявал като илюстратор, оформител на книги, карикатурист. Любопитен факт в биографията му е, че освен известен художник, той е бил дългогодишен говорител в Радио Пловдив. В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях са участията му в националните камерни изложби в Старинен Пловдив, в живописни изложения в София, Лондон - Великобритания, Вартбург и Хановер - Германия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк - САЩ, Рим – Италия, и много други.