Мечти по време на пандемия! Така можеше да озаглави своята голяма изложба младата пловдивска художничка Петя Доненчева, която снощи откри самостоятелна експозиция в Градската художествена галерия. Десетки натюрморти и пейзажи, дело на петгодишен труд, са разположени на двата етажа на изложбената зала. В картините си Петя пътува на Изток, пробужда се в непознати страни, наслаждава се на гледки от Тоскана, търси спокойствието на брега на езеро, осеяно с лилии, храни патици в двора на живописна ферма. Сезоните я провокират с различната си красота , като влага емоции както в цветовете и формите, така и във всеки детайл. 

Интимната специфика на натюрморта отдавна вълнува младата художничка. Във времето тя развива усета си към детайла , като смесва по необичаен начин цветя, плодове, медна посуда, музикални инструменти, стари книги, географски карти, черепи, бижута. 

Пасторалната атмосферата в залата успя да накара много от гостите да забравят ежедневието, да помечтаят или да се върнат в детството си или поне да се усмихнат зад маските си.  

Изложбата предизвика голям интерес още от първия ден. Сред посетителите бяха забелязани бизнесмените Ангел Попов, Георги Цанков, председателят на районен съд Иван Калибацев и др. 

Петя за първи път хваща четката, когато е на три години и от тогава не спира да рисува. Тя е от семейство на художници и смята, че е наследила таланта на родителите. Майка й е иконописец. 

През 2008 г. завършва Висше училище за приложни изкуства „Нидерхайн“ в Крефелд, Германия. Същността на учебния процес там е съчетанието на класически техники със съвременни методи и подход към изкуството. Набляга се на допира до различни материали като дърво, метал, керамика, текстил и стъкло, както и тяхното визуализиране чрез компютърни програми.
През 2009 и 2010 взима участие в изложби живопис във Валанс, Франция.
През 2016 г. има самостоятелна изложба в галерия „Филипополис“, Пловдив.