Люле кебап, долма по оригинална рецепта и телешки кюфтенца с пилаф  - това ще са само част от ястията на арменската кулинарна вечер, която се организира тази вечер от „Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган“ и Фондация „Заедно“. Събитието ще е част част от срещите на народите в Пловдив и ще се проведе на Гребната база.

Всички блюда ще се сервират с традиционния и автентично приготвен арменски хляб „лаваш“. Акцентът на вечерта ще е ястието Хериса, което е традиционно за народа и ще бъде направено по древна рецепта от зората на арменската история. Обичаят повелява по време на празници на бедните да се приготвя топла храна. Монасите възлагали тази нелека работа на дошлите да се нахранят с думите "Хъри са!" - "Разбий това!" Ястието е популярно и в страните от Близкия Изток, специално в Сирия, Иран, и Турция, под името 'Кешкек'.

Освен торта „Мляко от пиле“, сладките арменски изкушения се допълват от назук и халва.

"Ако все пак има недоволни гости, те ще имат възможност за първи път наистина да се оплачат на арменския поп", коментират организаторите. Духовният водач на арменците в града под тепетата Дер Храч Мурадян ще бъде специален гост. Свещеникът ще уважи събитието на своите сънародници, което е основен акцент от тазгодишната програма на етно вечерите на Гребната база през целия месец септември.

Арменската общност е подготвила и още няколко изненади за гостите и за всички, които са решили да се разходят в парк „Отдих и култура“. Любителите на кулинарното изкуство ще имат възможност да „откраднат“ всички тайни рецепти на традиционните ястия. Същата вечер  ще бъде представена и книгата – „В света на арменската кухня“, която е истинско кулинарно бижу.

Гостите ще могат да разгледат книжния щанд и да се насладят и на богата танцова програма. За нея ще се погрижат децата от „Астхигнер“ (Звездички), младежкият танцов състав „Йеразанк“ (Мечта) и танцов състав „Нърени“ (Нарово дърво). Началото на програмата е в 19 часа, като всеки посетител ще може да запази маса за вечеря с приятели или да поръча вкусна храна за вкъщи.