Многобройна публика от творци от Пловдив и страната, приятели, колеги и почитатели  изпълни двора на Балабановата къща в Стария град на 1 септември за официалното откриване на Националните есенни изложби 2023, които продължават през целия месец септември в изложбените пространства на три къщи в Стария Пловдив - Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянната експозиция Мексиканско изкуство на Градска художествена галерия. Есенните изложби са и едно от първите събития от Есенния салон на изкуствата в Пловдив - най-големият културен формат под тепетата, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове, част от Културния календар на града. 

Темата на проекта тази година е „Функции на състоянието“, а куратор за 11-та година е проф. д-р Галина Лардева - изкуствовед, декан на факултет Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев Пловдив“, която представи пред публиката деветимата автори, които е селектирала за участие през 2023 година.

След нея за изложбите и впечатленията си от въздействието на творбите разказа доц. д-р Младен Влашки – литературен историк, гост-преподавател в Университет „Георг-Август“ в Гьотинген (Германия) и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

По традиция и за четвърти път, официално начало на един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство и ключово събитие в културния календар на града, финансирано от Община Пловдив, даде заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“на Община Пловдив - Пламен Панов.  Той приветства присъстващите и благодари на проф. Лардева за усилията, вдъхновението и труда, които полага, както и на работещите в отдел „Култура“ и ОИ „Старинен Пловдив“ за подкрепата, като подчерта че  Националните есенни изложби в Пловдив са забележителен форум за изкуство, който е без аналог в България. Заместник-кметът припомни с признателност за хората, създали тази забележителна традиция, започнала в далечната 1967г. , когато е поставено началото с изложба на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Оттогава и до днес, всяка година в Есенните изложби се представят утвърдени имена - български творци с карирера у нас и в чужбина, а към тях през годините се присъединяват и млади автори, които смело започват своя творчески път.

След официалната част, концерт изнесе известният български музикант Петър Салчев, който представи  последния си музикален проект, включващ глас, пиано и виолончело.  В проекта, заедно с него, участват доказалите се на съвременната музикална сцена имена Йордан Тоновски и Магдалена Петрович.  Програмата включваше както класически произведения, така и образци от популярни и джазови мелодии.

Националните есенни изложби се финансират от Община Пловдив, домакини на събитието са ОИ „Старинен Пловдив“ и ГХГ Пловдив. Изданието се осъществява с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 АД, Михалково ООД и галерия Aeterna Пловдив.

В Националните есенни изложби Пловдив 2023 до 30 септември, може да видите творбите на художниците: Деница Тодорова – графика/рисунка (Къща Мексиканско изкуство, зала); Елизар Милев – стъкло (Къща Хиндлиян, мааза); Емануела Ковач – графика (Балабанова къща, сводеста зала); Йордан Велков – живопис (Балабанова къща, двор); Кирил Станоев – фотография (Балабанова къща, първи етаж); Огнян Читаков – скулптура (Къща Хиндлиян, двор); Силвия Митовска – керамика (Къща Хиндлиян, веранда); Слав Недев – живопис (Балабанова къща, дълбока зала) и Станислав Беловски (Къща Мексиканско изкуство, двор).