За първи път 33 утвърдени български дами на изобразителното изкуство се обединяват в обща изложба, вдъхновена от голямото име на Маргарита Пуева,съобщи художничката Елена Стоева, учредител на Сдружение „Клубът“, който със съдействието на Община Велико Търново организира изложбата, цитирана от БТА.

Подготовката за събитието започна в началото на месец февруари с представяне на авторките и техните творби в социалните мрежи. В своите интервюта те отговарят на въпроси за човешкото и творческото, зададени в автобиографичната книга на Маргарита Пуева „Поклон пред кралицата“, като идеята е да бъде продължен диалогът между съвременниците и следващите поколения, посочи Елена Стоева, която е куратор на експозицията.

Изложбата“Дамите“ ще бъде открита на 8 март в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, тогава ще бъде обявена инициативата, едно от пространствата в залите да носи името на Маргарита Пуева, за да се съхрани паметта за нея и силната й връзка с Велико Търново, заедно със световната й слава. В това пространство при откриването на изложбата ще бъдат показани творби на Маргарита Пуева, собственост на различни частни колекции. Сред идеите е в обособената зала да излагат своите творби през целия месец март млади художници, както и жени творци.

Радостно е, че толкова разнолики произведения на утвърдени имена в българското изобразително изкуство са събрани на едно място, още по-вълнуващо е, че повечето от авторките ще присъстват на откриването, а в бъдеще тази палитра от творчески идеи може да се превърне в пътуваща изложба, посочи Елена Стоева.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 28 март. Автор на плаката, обединяващ идеята за свързаност между жените творци е Анастасия Стоева - критик, поет, дизайнер, илюстратор и аниматор.