Максимална глоба ще бъде наложена на Софийския университет "Климент Охридски" заради надупчената фасада. Това заяви министърът на културата Боил Банов в студиото на "Тази сутрин". Санкцията ще е в размер около 30 000 лв. 

"Проверката показа, че никой с нищо не се е съобразил. Получихме обяснения, които оценяваме като нелепи", заяви Банов. Той допълни, че ректорът най-вероятно е бил подведен. 

Боил Банов за пробитата фасада на СУ: Някои институции считат, че са над закона!Няма съгласуван проект за подмяна на климатиците в Алма Матер

Банов коментира и намаляването на ДДС върху книгите до 9%. 

"Като човек на културата, съм изключително щастлив. От гледна точка на човек, който има познания по икономика, съм тотално против. Това няма да доведе до понижаване на цените на книгите. Даваме по 2 милиона и половина на книгоиздателите всяка година. Освен по-малко пари в хазната, друго няма да се случи", заяви той.

Ден след 24 май министърът на културата отправи и послание към културните дейци в страната да запазят духа си. И сподели, че нещата вървят към своето подобрение, въпреки черните прогнози в началото на извънредното положение. Затварянето на културни институции той определи като една от ключовите мерки, за да не влезе страната ни в черната статистика с хиляди болни. 

Предстои поетапно отваряне на залите за сценични изкуства. Танцовите студия ще отворят последни, за да се избегне струпване на хора. 

В културния сектор са дадени над 7 и половина милиона лева заради борбата с коронавируса. Банов сподели, че са осигурени всички артисти, дори и свободните. 

"Изненадата бе, че огромна част от нашите творци не се осигуряват, но с помощта на НАП и социалното министерство помогнахме и на тях. Макар че, когато не участваш в осигурителния процес, не би трябвало да очакваш от държавата да ти помогне в труден момент", изтъкна Банов.

Хората на изкуството и културата трябва да имат висок дух, за да може отново да поведат българския народ, допълни той-