"Взе да ми омръзва! В тази тежка ситуация онзи ден някой пусна в Съдебната палата да се снима клипче! Днес драснали да си сменят климатиците. Това е обидно. Институциите в тази държава трябва да са първите, които да спазват правилата, след като искаме от гражданите да ги спазват. Сериозни институции да извършват такива откровени простотии, е обидно!" Това сподели пред журналисти преди минути министърът на културата Боил Банов. Коментарът му идва, след като тази сутрин фасадата на Софийския университет бе пробита, за да се смени климатичната инсталация. Впоследствие обаче стана ясно, че няма проект, съгласуван с Министерството на културата.

"В 12:02 съпругата ми ме информира че във Фейсбук има снимка как някакви хора монтират в сградата нещо като климатици. В 12:03 възложих на г-н Александър Трайков, директорът на инспектората по опазване на архитектурното наследство, да дойде намясто и да извърши проверка. В 12:30 той ме информира, че се извършват нерегламентирани действия, без проект, заверен от МК. Дейностите са спрени, викната е полиция, махнати са скелетата, направен е протокол. В понеделник продължават действията по закона – изискване на пълната документация, проверка кой, какво и защо и си е позволил. След това – наказания, предписания и всичко, което може да се направи", разказа случая Банов.

По думите му щетите са поправими, тъй като дейностите били спрени, докато все още се правели дупки. Александър Тарйков заяви, че, по думите на ректора, му било дадено предписание от Столична община за подмяна на остарелите климатични тела. Към момента обаче няма информация дали има предписание за монтиране на нови такива, нито пък за постъпил проект в МК. 

"Ако има такова предписание, общината трябва да знае, че такива проекти се съгласуват с министъра на куртурата. Почти сигурно е, че не е съгласувано. Санкциите ги определя съдът, от 3 до 5 хиляди лева са, зависи как се третира нарушението", каза Трайков.

"Онзи ден се снима някакво ... нещо в една сграда паметник на кулутурата. Това тук е не по-малко отвратително. Дали ректорът знае, дали са го подвели, не знам. Но ми изглежда, че някои институции считат, че са над закона. Това са лоши сигнали към обществото. Лоши сигнали към едни други хора, които също си мислят, че са над закона", продължи Банов. Той даде за пример и катастрофата, в която загина Милен Цветков. 

Въпросът не е да вкарат този, който го е убил, за 20 години, въпросът е да влезе за 20 години този, който изобщо се назобва с наркотици и сяда зад волана, изтъкна Банов.

Снимка: БГНЕС