Кюстендилският окръжен съд потвърди взетата от Районния съд в Дупница мярка за неотклонение спрямо сина на окръжния прокурор от Перник Бисер Михайлов – Васил. Решението не подлежи на обжалване и протест.

В края на миналия месец Районният съд в Дупница взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на 20-годишния мъж, привлечен от Софийската районна прокуратура като обвиняем за престъпление - закана за убийство към момиче, с което са имали интимна връзка. 

Правото не следва да бъде опазено от магистрати, които не го познават, но го упражняват като занаят, каза след заседанието защитникът на обвиняемия Любомир Таков, който цитира съдия от Апелативния специализиран наказателен съд. "Веднага ще пусна ново искане за изменение на мярката на неотклонение" посочи Таков и коментира, че решението на Кюстендилския окръжен съд е "възмутително". 

"Клиентът ми търпи мярка за неотклонение домашен арест, която, съгласно решение от 1992 г. на КС, е приравнена по правно значение и последици на задържане под стража. Действително става въпрос за две различни производства, но целите на мерките са да възпрепятстват укриване и извършване на престъпление или осуетяването на привеждане в сила на влязла в сила присъда", посочи още Таков.

Пред съда Васил Михайлов каза, че иска по-лека мярка, за да се радва на близките и малката свобода, която има, докато е под домашен арест. Той разказа, че е подложен на психологически натиск, защото на възрастта си, на която връстниците му влизат в университет, той влиза в затвора. "Заклевам се в майка ми, която единствено обичам, че съм обвинен за побойник – нещо, което не съм аз", каза Михайлов и добави, че е "добър човек", макар да е правил и недобри неща. Според обясненията му пред съда обвиненията на бившата му приятелка са плод на ревността ѝ към него и за тях няма никакви доказателства.

На 13 септември Софийската районна прокуратура обвини Васил Михайлов за четири закани за убийство на приятелката му. В един от случаите момичето е било ударено от него. Първият случай на заплаха е бил още когато Михайлов бе освободен първоначално под домашен арест преди около година. Другите заплахи за убийство са били през декември 2022 г., на 1 юли и на 21 юли тази година.

Михайлов има обвинения за други осем престъпления, извършени на територията на Перник, в периода от ноември 2021 до юни 2022 година. По делото срещу него беше внесен обвинителен акт в съда за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и за закана с убийство.

С определение на Върховния касационен съд, прекратеното пред съда в Перник дело беше изпратено за разглеждане на Районен съд - Дупница. Към настоящия момент срещу Михайлов има други две висящи досъдебни производства, пише БТА.