Апелативният специализиран съд остави в ареста кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев и върна обратно в килията пуснатия под парична гаранция бивш тв бос Иван Делевски. Двамата са обвинени за корупционна схема и поискан рушвет от 60 000 лева от строителния предприемач Здравко Ангелов.

Апелативните магистрати решиха, че има опасност Ралев да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат на свобода. В същото време те не приеха мнението на колегите им от първа инстанция, че рискът Делевски да погази пак закона е по-малък.  

Решението на тричленния състав на Апелативния спецсъд обаче не бе единодушно. Една от съдийките по делото подписа решението с особено мнение. Според нея Ралев и Делевски трябва да бъдат пуснати от ареста с по-леки мерки за неотклонения. Освен това съдийката смята, че бизнесменът Здравко Ангелов сам е подтикнал към даване на подкуп и прокуратурата трябва да го разследва.  

В залата Ралев помоли за по-лека мярка, тъй като трябва да се грижи за двете си деца и за родителите си. Пред магистратите той обясни, че баща му е на 71 години и страда от туберколоза, а майка му наскоро претърпяла операция и трябвало да се грижи и за двамата.

Адвокатът му пък поиска медицинска експертиза заради уголемен черен дроб, но съдът отхвърли искането.

Припомняме, че Ралев и Делевски бяха задържани при спецакция на 30 май. Преди около 5 месеца строителен предприемач поискал разрешение за строеж. Главният архитект на общината обаче започнал да го мотае, като впоследствие му предлагал различни варианти да си заплати. Строителният предприемач подал сигнал до премиера Бойко Борисов, а той съответно до спецпрокуратурата и КПКОНПИ.

Така пет месеца Ралев и неговия приятел били подслушвани, а според прокуратурата в СРС-та има достатъчно доказателства, че двамата са упражнявали натиск над главния архитект, а впоследствие било неизбежно и той да поиска подкуп от строителния предприемач.

В деня на арестите предприемачът трябвало да отиде с сътрудника на Ралев - Иван Делевски до чейндж бюро, за да смени предадения подкуп, който бил в размер на 60 хиляди лева. Идеята била, ако случайно парите са маркирани те да бъдат подменени с валута и така маркираните банкноти да не бъдат в тях. До смяна на парите обаче така и не се станало. 

 

Ралев с агитка и подписка в съда, стопил 6 килограма в арестаАпелативните магистрати отхвърлиха искането за медицинска експертиза на кмета, не приеха и петицията в негова защита