Ангел Марчев, който бе спипан да продава зелени сертификати в Пампорово, излиза на свобода срещу парична гаранция от 4000 лева. Това решиха магистратите Апелативен съд, като измениха мярката за неотклонение на Марчев.

Припомняме, че Марчев бе арестуван и оставен под домашен арест след разследване на GlasNews.bg за търговия на фалшиви зелени сертификати за ковид-19. Срещу него са повдигнати две обвинения.

Първото е за това, че на 08.01.2022 г. в частна медицинска лаборатория /Самостоятелна медико-диагностична лаборатория-ЕООД/ на Пампорово е добавил неправомерно компютърни данни  в информационната система на Министерство на здравеопазването, която е генерирала данни и са издадени удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест спрямо двама свидетели. От тях той е получил общо 600 лева, за да бъдат издадени два сертификата, като единият свидетел въобще не се е подлагал на тест в лабораторията, където работи обвиняемият. Спрямо другия  свидетел е издаден сертификат, като посочените стойности в този сертификат се различават съществено /десет пъти/ с резултата, установен при проведено друго изследване на 10.01.2022 г. Става дума за тест за антитела.  За престъплението за което Марчев е обвинен го грозят от 5 до 8 години затвор, както и глоба до 10 хиляди лева.  

Второто обвинение е за това, че на 09.01.2022 г., като работещ в търговско дружество, е поискал и приел имотна облага от 300 лева, за да извърши действия в нарушение на задълженията си при осъществяване на търговската дейност по издаване на сертификат за наличие на антитела на свидетелката. 

След анализ на доказателствата по делото Пловдивският апелативен съд прецени, че няма достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение, че Марчев е съпричастен към първото обвинение - че лично е въвел компютърните данни в информационната система на Министерството на здравеопазването за издаване на сертификати за наличие на антитела. В тази връзка по делото не са ангажирани от прокуратурата никакви доказателства, а наличните сочат на принос на обвиняемия към инкриминираните сертификати, но не и че той е извършител на престъпните действия, довели до издаването им.

Съдът намери, че има достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение по второто обвинение,  което е престъпление по чл. 225в ал.1 от НК. За него е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години или  глоба до двадесет хиляди лева.

Конкретната тежест на това престъпление, в контекста на положителните данни за личността на обвиняемия, който не е осъждан, оказал е съдействие и се е отзовал при призоваването му от полицейските органи, както и известният му адрес на местоживеене сочат, че опасност от укриване няма. Не е с висок интензитет  и опасността от извършване на престъпление от същия вид, тъй като към момента обвиняемият не изпълнява трудови задължения в медицинската лаборатория.

С оглед на така отчетените данни и обстоятелства и предвид данните за влошено здравословно състояние на обвиняемия, който страда от хронични заболявания, изискващи регулярни медицински прегледи и наблюдение, съдебният състав прие, че целите на мярката за неотклонение могат да се постигнат  посредством вземане на парична гаранция от 4 000 лева.

Вече ви разказахме как след наше разследване се стигна до арести за фалшиви сертификати в един от големите ни зимни курорти-Пампорово. Показахме ви как се издава сертификат за Ковид, без да си видял човека. Видяхте кои са продавачите и каква е схемата. Нека си припомним: 

Веднага след като излъчихме нашия репортаж, Марчев, който след 24-часово задържане продължи да  работи в лабораторията, отново бе задържан. Окръжна прокуратура-Смолян поиска да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“, но Марчев получи само домашен арест.

Собственикът на лабораторията - Иво Иванов също бе разпитан в РУ в Пампорово. Отрече, в лабораторията да се извършва незаконен бизнес със сертификати за Ковид. Според източници от разследването обаче Иванов разполага с електронен подпис, с който се валидира сертификата. Миналата година той  е задържан в Бургас за фалшиви сертификати, но е освободен, защото в хода на досъдебното производство престъплението не е доказано.

Седалището на фирмата собственик - Самостоятелна медико-диагностична лаборатория-ЕООД се намира в София на личния адрес на Иво Иванов. Лабораторията има 9 офиса в цялата страна: Банско, Боровец, Велико Търново, Слънчев Бряг, Варна, Пампорово, Калотина. В София те са два. Фирмата е създадена през март 2021 г. че  

Управител на „Генезис Лайф“ е бившият началник на центъра по военна епидемиология във ВМА-Полк.доц. д-р Кръстьо Маринов. Той отрече да има нещо общо с издаване на фалшиви сертификати.

Полк. Доц. Маринов неведнъж е давал изявления в медиите, колко е наложителна ваксинацията. Пред  „Glasnews.bg“ той обясни, че няма нищо общо с незаконната дейност, която е извършвал Марчев.

„Гледах вашите репортажи. Доколкото знам не са издавани сертификати от нашата система.Въобще нямам идея как е станало.Аз съм лекар, занимавам се с медицинската част на нещата. Това ми идва като гръм от ясно небе, далече съм от всички тези неща. Въобще с организацията се занимава собственика на лабораторията.Аз отговарям за медицинската и лабораторната част, защото по закон управителят трябва да е медицинско лице. Лабораторията в София си работи, там имам лични наблюдения вече. Мога да ви кажа, че се извършва диагностика точно така, както трябва да бъде.И това, което е ставало идея нямам, как и кой. И съм много притеснен чисто човешки. Доколкото съм запознат ние въобще нямаме връзка с Националната система, която генерират тези кодове и валидират сертификатите. Вчера или онзи ден подадохме молба за присъединяване. Ако подозирах собственика, щях да се махна на секундата от там. Нямам идея защо Ангел Марчев не е освободен. Вероятно, защото все още няма правно основание. Сестрата, която взимаше кръв напусна доброволно, защото и на нея и дойде изненадващо“., обясни доц. Маринов.

Стана ясно също, че лабораторията е работила незаконно в Пампорово, без да е регистрирана в РЗИ и без разрешение от там. Разследването по случая продължава.

Арест след разследването за фалшиви сертификати в Пампорово