25-годишният пловдивчанин Митко Пенчев влиза зад решетките за две години и половина за шофиране без книжка и в нетрезво състояние. В рамките на седем години той е бил осъждан три пъти за шофиране в нетрезво състояние, като са му налагани наказания – пробация и лишаване от свобода условно.

На 26 декември 2015 година Пенчев употребил алкохол. Към 22 часа се качил на шофьорското място на лек автомобил „Мерцедес Е 220", с пловдивска регистрация, и потеглил по ул. „Елба". Полицейски  служители забелязали, че колата се движи без преден регистрационен номер и я спрели за проверка. На водачът Митко Пенчев е бил  извършен тест за алкохол и дрегерът отчел 2,10 промила.  На място му е бил съставен акт за установяване на административно нарушение. Полицаите му издали талон за медицинско изследване, но той отказал да даде кръвна проба за наличие на алкохол.  

„Въпреки трите си осъждания за шофиране в пияно състояние, Пенчев не е коригирал своето поведение, освен това никога не е имал правоспособност да управлява моторно превозно средство и с това си поведение сериозно е застрашил безопасността на участниците в движението по пътищата. Щастлива случайност е, че не се е стигнало до пътен инцидент", коментира прокурорът по делото Георги Кърпаров. 

Съдебният акт на Районен съд-Пловдив е влязъл в сила на 30 декември 2015 г. след споразумение и е окончателен.