Петър Чернев, който малтретираше 5-годишно дете в Пловдив призна вина пред съда за всички 6 престъпления. Майката на пострадалото лице се споразумя с прокуратурата за 3 години условно с 5 години изпитателен срок, което означава, че също е признала, че в съучастие с Чернев са му нанесли средна телесна повреда.

Разпоредителното заседание срещу Петър Чернев и майката Стела Алексиева се гледаше без присъствието на журналисти. Това реши преди започване на заседанието съдия Божидар Кърпачев. След това обаче, той покани журналистите, за да ги уведоми какво се е случило на заседанието.

В съдебната зала стана ясно, че нито един от двамата обвиняеми не e направил искане за връщане на обвинителния акт на прокуратурата за поправка.

Майката Стела Алексиева изяви желание да сключи частично споразумение с държавното обвинение, като прие да търпи наказание от 3 години условно и 5 години изпитателен срок. Делото за Петър Чернев ще продължи и затова не може този състав да одобри споразумението на майката.

По тази причина то ще бъде изготвено и пратено на друг състав за разглеждане. Чернев е решил да признае всичко записано в обвинителния акт и делото ще продължи по реда на съкратеното следствие. Процесът ще приключи в края на месеца, а вещи лица и свидетели няма да бъдат разпитвани пред съда. При това искане от страна на подсъдимия, наложената му присъда ще може да бъде намалена с 1/3.

В хода на делото пострадалото дете е конституирано като частен обвинител, а неговият адвокат предяви граждански иск. Същият няма да бъде разгледан в това съдебно производство, тъй като според съдия Кърпачев, това би затруднило процеса. Случат е от януари месец тази година, а както TrafficNews.bg съобщи, Петър Чернев и майката на детето живеели на семейни начала в апартамент в Пловдив. Бащата на момчето се намирал в чужбина, като майката била получила правата за отглеждане на сина си.

По делото е установено, че Чернев употребявал наркотични вещества – марихуана и амфетамин, вследствие на което ставал агресивен. В горепосочените периоди 5-годишното момче е било малтретирано пастрока си, като системно му е бил нанасян побой, отправяни са му били закани и принуди, както и е било подложено на изтезания.  Момчето е било удряно по главата и от нанесените удари получило рана, поради което косата му е опадала. Наложила се и оперативна намеса и присаждане на кожа. Петър е заснемал проявеното насилие с видеокамера, заплашвал е детето, обиждал и проявявал спрямо него унизително отношение. За част от издевателствата е знаела майката на детето, но не се е намесвала. 35-годишният е проявявал насилия и спрямо нея, като по тези случаи се води отделно досъдебно производство. Сигнал за пострадалото дете е бил подаден от негови близки.

След заседанието адвокатът на Чернев заяви, че не признават вина за всички обвинения, макар в съдебната зала подсъдимия да се е признал изцяло за виновен. 

“Ние сме удовлетворени от това, защото ние сме го поискали да минем по съкратената процедура. Признали сме фактите. Ще чакаме следващото заседание и ще очакваме да се прецени доколко виновен за какви престъпления и какво наказание да получи.” 

На въпрос дали е признал за всяко едно от 6-те обвинения, адвокат Давчев заяви - “Той е признал фактите и признава вина за отделни деяния, но не за всичките. И не, че всички правилно са квалифицирани. С оглед доказателствения материал, не признава всички престъпления, които му са вменени във вина, защото няма доказателства за това. Ние считаме, че средната телесна повреда той не  я е причинил и според експертизите не я е причинил той. Няма пречка съдът да му дадена условна присъда с оглед това, което ще приеме. Той признава, че е причинил лека телесна повреда, но такива са доказателствата по делото според нас", каза след заседанието адвокатът на обвиняемия Чернев Йордан Давчев.

Въпросното частично споразумение трябва да бъде особрено одобрено от друг съдебен състав в рамките на една седмица.

Според защитата на майката Алексиева адвокат Росица Драгинова споразумението е леко завишено, но прокурор Димитър Костов не е пожелал други параметри. Тя отрече думите на адвокатът Йордан Давчев, защото по думите ѝ в мотивите на съда не е посочено съмнение за участието на Чернев в причинената средна телесна повреда на 5-годишното дете.

“Сега ще видим дали ще бъде одобрено от друг състав на съда. Майката не е присъствала на тези сцени. Според обвинителния акт се казва, че на някои от сцените е присъствала, но според мен няма такива доказателства. Разбира се, тя проявява интерес към детето, чува се с него, то сега е в Германия при баща си”, завърши адвокат Драгинова.

 

 

Съдът закри заседанието срещу пастрока и майката, малтретирали 5-годишно в ПловдивДнес Чернев и Алексиева се изправиха пред Районен съд Пловдив, мъжът е с 6 обвинения