Делото срещу Мария Димитрова-Карахристева, която преди повече от 2 години блъсна млада лекарка на бул. „Пещерско шосе”, нарочвайки я за „нефилим”, вече е на финалната права. В днешното поредно заседание в Пловдивския окръжен съд бе приета арбитражната четворна комплексна съдебно-психиатрична, неврологическа и психологическа експертиза. Тя бе назначена преди повече от 9 месеца, след като предишните две експертни оценки констатираха коренно различно състояние на обвиняемата.

Преди приемането на експертизата самите вещи лица имаха различни мнения по въпроса за състоянието на Мария Димитрова-Карахристева по време на инцидента, като изслушването им пред магистратите продължи повече от три часа.

Според неврологът д-р Любомир Кайдарски е възможно в момента на катастрофата Карахристева да е получила парциален припадък. „Тя твърди, че изведнъж и причерняло и ѝ прилошало и после в съзнанието и излизало образ, наречен „нефилим”. Тоест, конкретно в онзи момент е виждала „нефилим”, каза експертът. Според него може да е имало такъв припадък, но може и да е нямало.

Д-р Кайдарски допълни още, че по време на деянието, Карахристева не е била в състояние да мисли и да ръководи действията и постъпките си, за неясен период от време. По думите на експерта, което е била на 12-годишна възраст, обвиняемата е получила черепно-мозъчна травма и е загубила съзнание, но не е ясно, дали е имала подобни парциални припадъци и пристъпи преди конкретния инцидент на бул. „Пещерско шосе”.

Според останалите вещи лица обаче, не е имала състояние, което да бъде свързано с качествени или количествени нарушения на съзнанието. Другите експерти приемат, че Карахристева е психично здрава и тогава е имала нормално поведение. Според вещите лица те реагирала според конкретната си преценка и собствените си способности. Специалистите се обединиха около мнението, че в конкретният момент не е имало особености, които да се обвържат с някакво от конкретно състояние. Според тях обвиняемата е могла да разбира и ръководи действията си и може да дава достоверни показания.

Странно е подобен пристъп да се случи само по време на деянието и да няма данни за други подобни пристъпи”, допълниха вещите лица.

След приемането на експертните оценки, че Мария е била в нормално психично състояние по време на катастрофата, делото на теория приключи. Предвид големия обем от информация обаче, прокурор Георги Пенев направи искане пледоариите да бъдат отложени за нова дата. Така последното заседание ще се проведе на 4 декември.

Вещи лица бавят експертизата на жената, блъснала млада лекарка, защото е нефилимРешението на експертите протаква процеса повече от 8 месеца

Вещо лице си направи отвод по делото срещу „убийцата на нефилими”, съдът ревизира експертизатаПеторната комплексна експертиза стана четворна, без участие на рентгенолог

Нови спънки за изхода на делото срещу „убийцата на нефилими”Вече трети месец експерти не могат да изготвят заключение за състоянието на Мария Димитрова-Карахристева

Как се стигна до инцидента?

На 30 юни 2021 година 31-годишната пловдивчанка Петя Аргирова беше блъсната от джип "Волво“ на пешеходна пътека на булевард „Пещерско шосе”, като според очевидци шофьорката я е гонила с автомобила си и нарочно я е блъснала. Тогава свидетели на произшествието разказаха, че Мария се е държала неадекватно, като нарочила жертвата си за "нефилим" и крещяла, че ще ги убива. 

Веднага след катастрофата, очевидците споделиха пред TrafficNews, че водачката на джипа гледа безучастно пострадалото момиче. 

Петя е лекар и работи в Инфекциозна клиника. По време на инцидента е бързала за болницата, защото майка ѝ не била добре.

Според данни на прокуратурата, на 30 юни 2021 г. Мария посетила магазини в Пловдив, след което се качила в автомобила си и потеглила по бул. „Пещерско шосе“. По това време Петя  се намирала на пешеходна пътека на булеварда. Въпреки че я видяла, шофьорката  отклонила колата и нарочно преминала в платното за насрещно движение, без да намаля скоростта.

От удара, младата лекарка се превъртяла и паднала на тротоара. Мария продължила движението си още няколко метра и спряла. 

48-годишната шофьорка е била тествана за алкохол и наркотици, като пробите й били отрицателни. Пострадалата е била откарана в болница и е установено, че е получила средни телесни повреди.

Разпитаха и последния свидетел от ПТП-то с блъснат „нефилим”, вижда ли се края на делото?Трета арбитражна експертиза ще решава вменяема ли е Мария Димитрова-Карахристева

Свидетел на катастрофата, причинена от „убийцата на нефилими”: Гледаше блъснатото момиче сякаш е нейна жертваДелото бе насрочено за следваща дата, за да бъде изслушана повторно изготвената експертиза

"Убийцата на нефилими": Причерня ми, помня момичето как лежеше на асфалта – но не и инцидентаПострадалата е била с множество наранявания и мозъчен кръвоизлив

"Убийцата на нефилими" е била в "особено психично състояние", когато блъсна млада лекаркаМария Карахристева ще признае фактите и обстоятелствата по време на катастрофата, но не и вината си