Нападнаха възрастни хора в Малко Градище, заради 2500 лева. Трима маскирани влетели късно снощи в къщата на Боню и Мавруда Добреви и първо смлели старците с чукове, а после ги вързали за леглото и се приготвили да ги обезглавяват с моторна резачка, предаде Хасково нет. Целта на извергите била да оберат спестяванията на възрастните хора, но вместо да тарашат голямата селска къща, предпочели да принудят старците да им кажат къде са парите. Като видяла бръмчащото назъбено острие на резачката току пред лицето си, баба Мавруда склонила да каже къде са кътаните за черни дни 2500 лв. Преди това старицата издържала тежки удари с прът по главата и счупване на дясната ръка с тежък предмет, вероятно чук. Бабата проговорила колкото заради своя живот, толкова и заради съпруга си, който бил пребит още докато спял. После чудовищата го влачили за краката из къщата, а шуртящата кръв на дядо Боню изпръскала стените и мебелите на всички стаи.

След като задигнали сумата, тримата взели джиесема на старците, скъсали кабела на стационарния телефон и оставили възрастните хора да умират. Стари балканджии обаче, Боню и Мавруда оцелели до 7 сутринта, когато бабата се довлачила къде на крака, къде на колене до най-близките съседи. В края на селото, където живеели пенсионерите всички къщи били обезлюдени и пребитата жена трябвало да се влачи през няколко преки. Комшийка подала незабавно сигнал на 112.

Възрастните хора са в тежко състояние в хасковската ортопедия, а в не по-малко тежко са техните роднини, дошли от Свиленград. „За какво плащаме данъци, за какво имаме полиция, да правят това с нашите бащи и майки“, плачешком каза дъщерята Ана Александрова. Нейната щерка пък оставила бебенцето си на приятели, за да се погрижи лично за баба си и дядо си. Малко преди да влезе в операционната на ортопедията, баба 77-годишната Мавруда разказа какво се е случило снощи в 23 часа. Чула някакъв шум на двора и излязла да види какво става. 82-годишния и съпруг спял. Изневиделица някой я ударил по главата, после й запушил устата и отново я ударил. После я влачил до къщата за косата. От зверското дърпане бил откъснат част от скалпа на старицата. След като я вкарали в къщата, продължили да я бият, а пред очите й строшили дясната ръка на спящия дядо. Ударите са били толкова зверски, че са счупили и двете кости на предмишницата. Главата на стареца е била разбита на две места. Като видели, че няма ефект, един от изродите отишъл до дърварника и се върнал с резачка от типа на Хускварна. Включил я и се надвесил над бабата. Казал й, че ще я разпори, а после и дядото. На фона на изпотрошените тела белезите от резачката бяха минимални, но отчетливи. Накрая на мъчителя му писнало и насочил острието към шията на женицата с явното намерение да я обезглави. Не мръднал резачката, докато неговите авери не донесли 2500-те лева, скатани от миньорската пенсия на дядото.

Най-чудното е как старците са оцелели през нощта без никаква помощ. Пребитият дядо Боню направил шина на ръката от летвичка, бабата се превързала с престилката. И двамата нямали сили да станат и прекарали нощта на студения под.

Новината за небивалата бруталност потресе Малко Градище. Оказа се, че само преди два дни дядо Боню излязъл от болница и съселяните му се радвали да го видят в добро здраве. Село Малко Градище се прослави миналата година като първото населено място в хасковско с частна охрана. Тя обаче приключила през юни тази година. Заради намалелите кражби и посегателства, на част от съселяните им се видели много 20-тината лева, които трябвали да плащат на охранителите. Съответно фирма Аргос си заминала. Няколко месеца нямало кражби. Досега, разказа кметицата Татяна Топалова. Тя обаче не си спомняше някога в иначе често обираното село да е имало пребивани или насилвани старци.

Полицията е предприела мащабно издирване на извършителите. Знае се само, че са били трима здрави мъже, с маскирани лица, без податки за етнос и възраст. Най-близките съседи на старците са ромска фамилия дървосекачи от Сливенско, но дори и в Малко Градище не вярват, че някой от пришълците, които си вадят хляба в селото, ще направи това. От друга страна обаче нападателите явно са знаели, че дядото е миньор и са могли да очакват сериозна сума от обира. Разследването продължава.

TrafficNews.bg