Призракът на Турция у нас винаги започва да витае по избори. На 31 март в южната ни съседка гласуват за местен вот. Анализатори предричат, че опозицията на Реджеп Таип Ердоган може да успее да се пребори за някои от големите градове. 

На 26 май България пък ще гласува на евроизбори. И два месеца преди нашия вот и буквално дни преди вота в южната ни съседка, призракът на Турция заброди из България. Първи плахо лидерът на позабравената ДОСТ Лютви Местан поиска признаване на турското малцинство.

”Конституцията на България трябва да се промени така, че да признае национално турско малцинство”, заяви Местан пред БТВ. Само дни по-късно гласовете на призрака се намесиха и отвъд границата ни.” Турция се намеси за поправките в Закона за вероизповеданията в България, заяви в публична реч външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу по време на предизборна проява.

И само за часове призракът разбуни цялата държава. Премиерът Бойко Борисов настоя за среща с турския вицепрезидент Фуат Октай по темата. Двамата са в Букурещ, където върви поредна среща на Балканската четворка.

Вицепремиерът Екатерина Захариева даде светкавично изявление, че привиква турският посланик за обяснения. Патриотите пък поискаха Захариева да даде обяснение в парламента, а БСП директно настояха за Консултативен съвет за национална сигурност.

Призракът на Турция не за първи път започва да витае в България по избори. Спомнете си последния парламентарен вот и спрения предизборен клип на Лютви Местан на Тюркян чешма заедно с тогавашния турски дипломат у нас Сюлейман Гьокче.
Спомнете си и патриотите, които спираха автобусите от Турция, за да не се върнат преселниците да гласуват у нас.

Спомнете си и вечерята Ифтар в Кърджали преди президентските избори в южната ни съседка, на която дойде основният опозиционен кандидат Мухарем Индже и цялото ръководство на ДПС.

Призракът на Турция броди почти на всеки вот у нас. А ранното му появяване говори, че до края на май ще стане много по-плътен и реален.

Външно привика турския посланик! Изказването на Чавушоглу – неприемливо за БългарияЕкатерина Захариева категорична: България никога не се е подлагала на натиск!