Д-р Христиана Бацелова е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Асистент е в катедра Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации към Медицински университет - Пловдив. Член е на Международната асоциация на епидемиолозите. Участва в разработването на страницата facebook.com/covid19infobg, която дава достоверна науча информация за COVID-19

Пловдивски медици създадоха Фейсбук страница, която дава научна информация за COVID-19Те са изработили и видеоклип, обръщение към всички българи

- Д-р Бацелова, участвате в създаването на Фейсбук страница, която дава достоверна научна информация за COVID-19. От всичко, разпространено по темата в последните седмици, какво действително трябва да спазваме като препоръки, за да се предпазим?

- Идеята за създаване на страницата във фейсбук беше на нашия студент по дентална медицина Даниел Георгиев. Аз помагам с подбора на научно доказана информация относно Covid-19. И вече имаме в екипа и инфекционист- д-р Коцев, и специалист по клинична имунология – д-р Младенова.

 Относно мерките - изолацията в дома, социалната дистанция, хигиена на ръце и носене на маски са изключително важни. Хигиената на ръцете включва измиването им с вода и сапун под струята на течаща вода по познатите вече стъпки. Дезинфекцията им се извършва най-често с антисептик на алкохолна основа. Вирусът е много чувствителен на дезинфектанти, лесно загива при третиране със сапун и обикновените перилни препарати.

- Кое от информацията, на която сте попадала, не отговаря на истината?

- Неправилно се разпространи теорията, че медицинската (хирургична) маска не предпазва. Тя е много полезна, когато сме сред хора в обществото. Препоръчвам я при пазаруване в магазина, пътуване в градския транспорт или при полагане на грижи за болен в семейството.

- Защо COVID-19 е толкова заразен и може ли човек да се разболее, докато се разминава с някой вирусоносител по улицата, без да контактува с него?

- COVID-19 се разпространи толкова бързо и лесно, защото около 80% от заразените боледуват с лека симптоматика и това не им пречи да се движат из обществото, да пътуват. Оказа се, че много заразени може да нямат никаква клиника. Така те заразяват хората около тях, без изобщо да подозират. Като при всеки друг новопоявил се вирус сред човечеството и към този коронавирус всички сме възприемчиви. Така COVID-19 намира гостоприемник след гостоприемник лесно и в кратък интервал от време.

- Според ново проучване, тежестта на болестта зависи не само от възрастта и съпътстващите заболявания на пациента, но и от първоначалното количество частици от вируса, които попадат в организма. Съгласна ли сте с това твърдение?

- Все още не е ясна инфектиращата доза при Covid-19. Тежко може да протече заболяването и при лица без придружаващи заболявания. СЗО алармира за особено внимание и към децата. Въпреки че досега при тях заболяването протича леко или безсимптомно, никога не се знае как тепърва ще се развият нещата. Спазвайте препоръките на кризисния щаб за непосещение на детски площадки. Знам, че на децата им е трудно. Трудно е за всички, но това правят заразните болести - нарушават качеството ни на живот.

- Възможно ли е да изградим имунитет към коронавируса?

- Все още има много неясноти около това ново заболяване, но се смята, че повечето хора ще изградят имунитет след контакт с вируса.

- Очаквате ли със затоплянето на времето епидемията да отшуми и може ли да очакваме отново да се появи наесен?

- На този етап заболяването не се ограничава само заради топло време. Пример за това са държавите с горещ климат като Бразилия, където към момента има 4661 потвърдени случаи на Covid-19 и 165 починали. Дали ще се завърне наесен, не мога да отговоря. Тепърва предстои да разберем много неща.

- Трябва ли здрави хора да носят маски по улиците? Нужно ли е да излизаме „опаковани” с дъждобрани, очила и шлемове – гледка, която все по-често се среща в Пловдив?

Дъждобрани не са ни нужни, очилата и шлемовете са за медицинските специалисти, работещи с COVID-19.

Аз лично подкрепям носенето на медицинските маски, когато сме в помещение с хора - магазини, бензиностанции, банки. Според много научни проучвания, те предпазват, както носещия маската от останалите, така и останалите от носещия маска. Те са много ефективни и по време на грипна епидемия.

- Какво е вашето мнение за бързите тестове и привърженик ли сте на тезата, че трябва по-голяма част от населението да бъде изследвана?

- Не съм вирусолог и имунолог, за да коментирам достоверността на бързите тестове.  От епидемиологична гледна точка има резон да бъдат тествани повече хора. Би  било много полезно да знаем кои хора имат антитела, тоест колко реално са се срещнали в нашето общество с COVID-19.  Но това трябва да се прави според вече дадените препоръки на кризисния щаб.

- В момента са спрени ваксинациите на децата. Смятате ли, че съществува риск от разпространението на друга, дори по-опасна зараза от коронавируса?

- Да, ако дълго време децата, подлежащи на задължителните ваксини, не бъдат обхванати, това може да доведе до риск от заразяване с морбили, коклюш и други. Обсъжда се, колкото може по-бързо, да се организират във всяко населено място безопасни амбулатории, където децата и възрастните да бъдат ваксинирани. Стига да не са били в контакт със заразно заболяване и нямат други противопоказания, те могат да бъдат ваксинирани.