Изключително ниска е избирателната активност в Столипоново. По обяд по коридорите в двете училища в махалата можеха да се видят само по трима-четирима души. По-голямо струпване имаше само по входовете, където охранители раздаваха предпазни маски на малцината престрашили се да стигнат до урните, видя репортер на TrafficNews.

В 12.30 ч в една от секциите в СУ „Найден Геров” избирателната активност бе едва 4%. Подобен бе резултатът и в ОУ „Пенчо Славейков”.

„Причината за тази ниска активност е машинното гласуване. Хората са притеснени. Повечето не могат да четата, ниско грамотни са и не знаят как да гласуват. Не са обучени да боравят с машините”, разказаха от една от избирателните комисии.

За да са в помощ на неграмотните избиратели, от СИК са налепили по коридорите картинки, онагледяващи как се работи с машината. И по тях обясняват на хората как да упражнят правото се на вот.

 „За първи път ще гласувам с машина. Не съм виждала даже как става. Притеснявам се, но ще се пробвам”, обясни пред наш репортер Минка Колева. Кемал Асан, който успешно се справи с гласуването пък, сподели, че за мнозина негови съседи от махалата ще бъде невъзможно.

„Има хора, които не могат да четат. С хартиената бюлетина беше по-лесно, но сега с машината няма да се справят”, категоричен е мъжът.