Снимка на камила има почти всеки пътешественик, посетил Дубай, Египет, Тунис, Мароко и прочее екзотични дестинации. Мнозина от поколението на 60-те и 70-те също имат ухилени фотоси между гърбиците на някоя камила на дюните в Несебър. Но знаете ли, че само преди век камилите в България не са били никаква екзотика, а обикновен впрегатен добитък както кравите и воловете. Те са се използвали както в земеделието, така и за транспорт в армията.

Двугърбите животни са по нашите земи още преди Христа, когато били използвани за пренасяне на боеприпаси от войските на цар Ксеркс. Ето какво пише Херодот / 484-425 г. преди н. е./ за похода на Ксеркса през Тракия и за пътя му към Терма /Солун/: "По пътя лъвове нападали камилите му, които носели припаси. Те излизали нощя из леговищата си и не нападали нищо друго, нито добитъка, нито хората, а погубвали само камилите.

В средните векове, по време на османската експанзия по нашите географски ширини турците водят доста камили. 

Константин Иречек разказва, че  Пловдивско също е имало камили  като описва събирането на преживни животни за похода на Османската империя срещу Унгария.

По нашите земи е имало цяла мрежа от камиларски пътища, минавали са дълги кервани, натоварени със стока, камиларите са били почитани като най-лични ергени, за тях има народни песни и приказки

- Ой любе ле, милну драгу,
милну драгу и по-драгу!
Как да дойда да те видя,
да те видя, да ме видиш?
Ми я си съм чуж аргатин,
чуж аргатин - камиларин:
деня паса камилите,
вечер пазя царцка хазна,
царцка хазна и везирска...

До Балканската война камилите били основно транспортно средство в Беломорска Тракия. С тях са пренасяли въглища, сол и разни бакалски стоки и в Източна Тракия /Одринско/, в Бургаско, Айтоско, Сливенско, Ямболско, Новозагорско, Старозагорско и другаде.

Беломорски камилари са работили в Сливенския балкан, като са пренасяли дървени въглища, необходими за леене на гюлета и дула на оръдията за турската армия. По време на войните хиляди камили били реквизирани, за да доставят храни и муниции по фронтовете.

Стотици камили е имало още в Кърджали, Момчилград, Хасково, Чирпан. В Добруджа камилите са използвании за оран. Исторически документи показват, че в Чирпанско също са орали с камили. 

Камилите изчезват към края на трийсетте години на миналия век.