Нека да помогнем! 5-годишният Криси живее в различен свят от нашия. Причината за състоянието му е станала увита пъпна връв, която го е оставила кратко време без кислород. Физически Криси прилича на своите връстници, но за съжаление менталното му развитие е много изостанало. Това му пречи да общува с останалите хора и деца, както и да има нормален живот. Единственият шанс за него е вливане на стволови клетки в Турция. Николай Стоянов, бащата на момченцето, сподели пред Искра.бг:

„Криси има сестра близначка, при тяхното развитие през годините, ние със съпругата ми забелязахме, че той изостава. Това се случи преди около 2 години. Той изобщо не говори, иска да е сам и дори не си играе със сестра си. Липсва му вербалният контакт и желанието да комуникира дори с нас като родители. От тогава започнахме редица изследвания.“



Бащата на Криси разказва, че първоначално са започнали да правят всевъзможни изследвания, за да могат да установят какво му има. Родителите са потърсили различни специалисти. Впоследствие са се усъмнили, че болестта на момченцето се е отключила от ваксина. Те са изпратели за изследване в САЩ част от косичката му, за наличието на тежки метали в организма. За тяхна радост не е имало отклонения. Последвали са изследвания на корена и червата. Причината е, че специалисти са им обяснявали, че ако има пропускливост в червата, няма как да се усвояват витамините и минералите от организма и това затруднява развитието на мозъка. Бащата посочва, че са пращали проби до Германия, които също са се оказали в норма.

Стоянов добави, че последно са ходили на скенер в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Точно там са установили, че детето страда от кортикална дисплазия. Мозъчната атрофия се отнася до намаляване или загуба на мозъчната функция, което е причината за изоставане на развитието на Криси. Бащата уточнява, че след получената диагноза са потърсили различни варианти за лечението на тяхното момченце. Родителите са открили два варианта за провеждането на лечението – единият е бил в Украйна, а другият в Турция. Майката и бащата на Криси са предпочели втората страна. Там ще му се вливат стволови клетки. Николай допълва:

„Преди да ни предложат лечение от Турция, ние пратихме всички направени изследвания, епикризи, абсолютно всичко до този момент. Оттам ни казаха, че има шанс за нашето дете чрез лечение със стволови клетки, които ще са донорски. Това не е точно операция, а са някакъв вид вливки. Едните са през нослето, а другите са венозно, но всичко се прави под упойка. В зависимост от състоянието на Криси ще са необходими поне 4 вливки.„

На родителите им е нужна сумата за първите две процедури, която е 40 000 лева. Именно заради това, в подкрепа на Криси, се организира и футболен турнир, който ще се проведе на 3 и 4 юли на игрищата на Спортен център „Славейков“. Таксата за участие на отборите е 60 лева, които ще се преведат по сметката на момченцето. Организаторът Валентин Кранчев отбелязва във Facebook, че турнирът е в името на добра кауза и изцяло в духа на феърплея.


Ще бъдат поставени кутии за Криси по магазините и на самото спортно събитие. Всеки, който иска и има желание да помогне на това малко ангелче, нека го направи. Криси има и дарителки сметки на негово име: